Mircea Cărtărescu, despre absența de la Salonul de Carte de la Paris: „Este un protest”

Data publicării:
20032013 20ponta 20cartarescu-55881

Cel mai tradus autor român contemporan, Mircea Cărtărescu, deplânge situația pe care a trăit-o în ultimele luni cultura din România și afirmă că sunt „atâtea argumente” pentru a nu participa la Salonul de Carte de la Paris.

„Absenţa mea de la Salonul de Carte din Paris este în primul rând un protest. Într-o Românie care se degradează pe zi ce trece (...), cultura trăieşte şi ea momente dramatice”, afirmă Mircea Cărtărescu, potrivit RFI România.

„La ICR a venit o conducere care ne întoarce cu patru decenii în urmă”, mai spune Mircea Cărtărescu, adăugând că nici unul dintre scriitorii cu demnitate n-ar mai trebui să participe la Salonul de Carte.

Scriitorul lansează un atac şi la adresa premierului Ponta, al cărui plagiat „va păta iremediabil faţa culturii româneşti”.

„Acum, însă, când dincolo de povestea cu ICR-ul, se aude că va veni la Salon şi prim-ministrul Victor Ponta, cred că nu doar eu, ci nimeni dintre scriitorii cu demnitate n-ar mai trebui să vină. Căci culpa morală a acestui om care şi-a copiat lucrarea de doctorat de la alţii va păta iremediabil faţa culturii româneşti”, consideră Mircea Cărtărescu.

În vârstă de 56 de ani, poetul şi romancierul a scris, între altele, „Orbitor” şi „Aripa tatuată” şi figurează printre cei 27 de scriitori români invitaţi la Paris pentru cea de-a 33-a ediţie a Salonului de Carte, unde România este invitat de onoare.

Andrei Marga a fost numit la șefia Institutului Cultural Român în luna sptembrie a anului trecut. O lună mai târziu, Andrei Marga lăsase de înţeles că Mircea Cărtărescu ar fi fost „privilegiat” de fosta conducere a ICR în ceea ce priveşte numărul de volume traduse şi publicate în străinătate.

Victor Ponta: Adversarii politici nu ratează nicio șansă să spele rufele în Europa

Domnule ministru al Culturii, aveți sarcina de a merge la un eveniment care trebuia să facă cinste și onoare României. În stilul românesc al acelorași oameni, dacă putem să ne facem de râs și să facem un scandal ca să nu mai rămână nimic bun dintr-o acțiunea bună, văd că nu ratează nicio ocazie.

Cred că pentru România e o mândrie că are acest statut special. Președintele Franței va fi acolo și la standul României sunt zeci de scriitori care merită să fie apreciați. Sunt câțiva care, asta e.. cu asta se ocupă... eu o să vă rog pe toți să nu răspundem niciodată în același fel”, a afirmat Victor Ponta, în ședința săptămânală de Guvern.

El a mai spus că adversarii politici ai USL nu ratează nicio șansă de a „spăla rufele în publicul european”.

Premierul a anunțat că a renunțat să mai participe la Salonul de Carte de la Paris.

Mircea Cărtărescu: Nu ne-ar strica mai mult curaj

„S-a spus că statul român a cheltuit cu deplasările mele în străinătate şi traducerile din scrierile mele o sumă uriaşă din banii contribuabililor, am fost numit un agent de propagandă politică în străinătate, valoarea literaturii mele a fost pusă la îndoială, am fost şi sunt insultat în România, zilnic... În aceste condiţii, nu am cum să-mi îndeplinesc rolul de mesager al culturii româneşti în străinătate, căci tocmai acest rol mi s-a negat sistematic de actuala conducere a ICR”, susține omul de cultură.

El a mai spus că românii și oamenii de cultură ar trebui să aibă mai mult curaj și mai multă solidaritate „în faţa primitivismului şi amatorismului cultural”.

Citiți și

Pleșu și Cărtărescu lipsesc de la Salon du Livre. Oișteanu: Au fost linșați politic și mediatic

Scandal românesc la Paris. Roberta Anastase: „Vina lui Andrei Marga este că nu demisionează”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri