Sari la conținut

Monument de 1.700 de ani, unic în România, lăsat în paragină

După treizeci de ani de la descoperirea mormântului Hipogeu în Constanţa, Consiliul Judeţean s-a hotărât să dea 135.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate să afle cât costă şi cum s-ar putea face renovarea. Acum, mormântul este acoperit cu o improvizaţie şi cu buruieni, iar turiştii habar n-au de existenţa monumentului de 1700 de ani, unic în România.

Mormântul vechi de aproape două milenii ar putea fi o atracţie pentru turiştii pasionaţi de istorie. Doar că, în ultimele trei decenii, de când a fost scos la lumină, nimeni n-a investit nimic. Acum, au venit doar bani pentru studiul de fezabilitate. Însă autorităţile spun că au planuri mari.

Horia Ţuţuianu, preşedintele CJ Constanţa: „Dorim să restaurăm picturile interioare, să securizăm cavoul, să asigurăm instalaţia de climatizare necesară şi de asemenea să montăm şi aparatura modernă prin care turiştii să poată vedea în interiorul mormântului”.

Ascuns între blocuri şi restaurante, aproape de mare, vestigiul este conservat cu ajutorul unei improvizaţii.

Până când autorităţile vor reuşi să facă monumentul mai vizibil, o replică a mormântului pictat poate fi vizitată la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.

Accesul vizitatorilor la vestigiu este interzis, pentru că în cavou nu trebuie să pătrundă aer. Altfel, pictura ar putea fi distrusă treptat. Tocmai pentru că nu este pusă în valoare, oamenii habar nu au pe lângă ce operă-unicat trec în fiecare zi.

Zona în care a fost descoperit mormântul pictat este considerată de arheologi locul cu cea mai mare densitate de vestigii istorice din vechiul Tomis.

Pe aceeași temă