Negocierile de la Opera Naţională sunt în impas

Data publicării:
opera FB corina suteu

 

Ministrul Culturii mai precizează că există mari suspiciuni privind legalitatea contractului pentru construcţia Sălii Operetei din Bucureşti.

Inaugurată în ianuarie 2015, sala nu are proces de recepție, deci nici avize şi nici autorizații de funcționare. Corina Şuteu mai spune că raportul Corpului de Control al Premierului privind Opera Naţonală din Bucureşti va fi gata în următoarele luni. 

"Pe 25 mai 2016, dna Beatrice Rancea a fost numită manager interimar al Operei din București, iar în cele trei săptămâni de mandat au fost luate o serie de măsuri care se impuneau pentru buna funcționare a instituției. Situația Operei ilustrează o gravă discrepanță între realitatea artistică și realitatea administrativă a instituțiilor de cultură din România.

• În acest moment, există mari suspiciuni privind legalitatea contractului pentru construcția Sălii Operetei din București (bdul Octavian Goga nr.1). Sala de spectacol inaugurată în ianuarie 2015 nu are proces de recepție, în condițiile în care construcția are statut de șantier, clădirea neavând avize și nici autorizații de funcționare. Totodată, lucrările de la Operă nu sunt finalizate. În acest moment sunt studiate variantele de soluționare a acestor probleme.

• Managerul interimar, dna Beatrice Rancea, a propus continuarea colaborării sub diverse forme atât lui Johan Kobborg, cât și Alinei Cojocaru cu Opera Națională, dar condițiile acestei colaborări trebuie să țină cont de o contractualizare conformă cu legislația în vigoare. Deocamdată această negociere este în impas. Din punctul de vedere al Operei Naționale dialogul rămâne deschis.

• Separarea prin Hotărâre de Guvern a Operei de Operetă se poate face fie prin reorganizarea instituției prin preluarea personalului în urma unui concurs, fie prin preluarea directă a personalului pe funcții echivalente. Este nevoie de o analiză atentă și riguroasă în urma căreia Ministerul Culturii își va asuma una dintre variante în consultare cu partenerii sociali, managerul interimar și ceilalți parteneri instituționali implicați.

• La Opera Națională din București se află în continuare Corpul de Control al Primului Ministru care își va definitiva Raportul în următoarele luni.

• În decursul următoarelor luni, doamna Beatrice Rancea va fi acompaniată de asistența Ministerului Culturii pentru a putea soluționa problemele de ordin administrativ ale instituției. Ministerul Culturii își reafirmă încrederea în deciziile pe care managerul interimar le va lua pentru a reabilita și relansa activitatea instituției care a traversat o importantă criză în ultimile două luni.", scrie ministrul Culturii Corina Şuteu pe pagina de Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri