Premieră românească la Luvru

Data publicării:
luvru

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Paris înseamnă începutul unui sezon cultural România - Franţa, un exerciţiu cum nu a mai existat între două ţări din Uniunea Europeană. Un exerciţiu ce pune accent pe valoarea oamenilor care strâng micile legături ce ne apropie. 

Sezonul cultural este un proiect de peste 3 milioane de euro. Şi aceştia sunt doar banii care vin partea statului şi din partea investitorilor privaţi. Însă valoarea acestui proiect cultural, care va avea loc atât în Franţa, cât şi în România, este estimată undeva la de 10 ori mai mare, adică aproape 30 de milioane de euro. O sumă fabuloasă investită numai în cultură.

Valorea acestui sezon cultural se cuantifică şi altfel, nu doar în bani. Înseamnă o nouă imagine pentru România în Occident, ştergerea prejudecăţilor şi promovarea adevăratelor noastre comori: oamenii şi patrimoniul.

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Suntem la muzeul Luvru, locul prin care trec anual 10 milioane de vizitatori, 60-70% dintre ei sunt străini. Şi aici va fi inaugurată anul viitor o expoziţie de broderie postbizantină românească, un lucru care nu s-a mai întâmplat de zeci de ani.

Muzeul Luvru va fi una dintre ferestrele prin care lumea întreagă va privi în bogata istorie a ţării noastre. Expoziţia va avea ca piesă centrală Steagul lui Ștefan cel Mare, o brodierie bizantină de valoare inestimabilă pentru patrimoniul românesc şi care se întoarce în Hexagon la aproape o sută de ani după ce francezii ne-au restituit-o.

„În această sală va fi expusă o selecţie de opere de artă româneşti. Expoziţia este construită în jurul steagului lui Ştefan cel Mare. Este admirabilă, pot spune, această concentrare de broderii postbizantine în România. Este absolut excepţional”, spune Jannic Durand, director la Departamentul pentru obiecte de artă de la Luvru.

Dacă la Luvru se deschide fereastra spre trecut, la Centrul Pompidou, una dintre cele mai mari galerii de artă modernă din lume, se deschide fereastra spre România de azi. Sezonul cultural franco-român dă posibilitatea promovării artiştilor români contemporani. În vastele galerii ale Centrului Pompidou vor fi expuse lucrările lui Adrian Ghenie, Șerban Savu şi Ciprian Mureșan. Dar acest parteneriat cultural franco-român înseamnă mai mult decât expoziţii la Paris.

Citiți și: 

De ce rămâneți la Cluj? „Mă inspiră”. Artiști români, expuși la Centrul Pompidou din Paris

Sunt peste 70 de oraşe incluse în sezonul cultural, 70 doar din Franţa.

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Noi suntem la Lyon, locul unde sunt programate cele mai multe evenimente după capitala Paris. Aici există o legătură foarte importantă cu sărbătoarea luminilor care a fost împrumutată şi la Bucureşti şi aici se face legătura. Sărbătoarea luminilor are loc undeva la începutul lunii decembrie şi anul acesta vor fi şi proiecte prezentate de cinci studenţi români care vor lucra în parteneriat cu artişti din Franţa şi din Germania.

Citiți și:  VIDEO. Analiza gesturilor lui Emmanuel Macron faţă de Klaus Iohannis

Emmanuel Macron: Apreciez acțiunea permanentă a președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Replica îndrăzneață a lui Zelensky la gafa lui Biden, care l-a numit „Putin” în două cuvinte
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Adele ar urma să revină la Londra, după opt ani în care a trăit în SUA. Un apropiat a rupt tăcerea: „Ar vrea...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Amezi uriașe pentru folosirea apei potabile la grădină și piscină. „Eu consum pentru piscină și la două sate...
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Kate Hudson, vară perfectă cu familia, în Italia și Grecia. Lăudată pentru naturalețea ei și firescul cu care...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...