Ce puteți vedea la Rupea, una dintre cele mai vechi cetăți fortificate ale României

Data publicării:
cetatea rupea

O cetate din inima Transilvaniei, Rupea, din localitatea cu acelaşi nume, este una dintre cele mai vechi cetăţi fortificate de pe teritoriul României, dar şi una dintre cele mai frumoase.

Rupea este una dintre cele mai vechi cetăţi fortificate de pe teritoriul României şi una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Prima atestare documentară datează din anul 1324, însă zidurile sunt mult mai vechi de atât. Primele dovezi ale existenţei umane pe aceste meleaguri datează din neoliticul timpuriu. Se crede că actuala cetate se află pe locul unei vechi fortificaţii dacice. Tot aici se spune că ar fi murit Decebal.

În Antichitate, cetăţii Rupea i se spunea Kuholom, un nume care făcea referire la roca de bazalt pe care este construit edificiul, ridicat pe un deal situat la 111 metri înălţime faţă de restul localităţii.

Aşezarea cetăţii e una strategică: la îmbinarea drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova şi Ţara Românească.  Documentele menţionează că aici era un important centru comercial şi meşteşugăresc.

Cu o suprafaţă de 11 hectare, cu ziduri, turnuri şi curţi interioare, ansamblul cetăţii a fost construit şi extins în mai multe etape.

Cetatea a servit ca ultim loc de refugiu al sașilor răsculați împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei.

După ce a fost lăsată în paragină ani de zile, pe vremea comunismului, cetatea a fost restaurată în anul 2013, şi-a căpătat strălucirea de altădată şi a fost redată circuitului turistic. Numai anul trecut au intrat în curtea cetăţii aproape 100.000 de turişti.

Una dintre atracţiile principale ale locului o constituie fântâna, care a fost construită pe la 1600. Are o adâncime de 59 de metri, iar izvorul de apă este nesecat.

La Rupea mai pot fi descoperite cele 100 de încăperi din piatră.

Cetatea Rupea este situată la 70 de kilometri de Braşov, pe Drumul Naţional 13, spre Sighişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri