Sari la conținut
News Alert

VIDEO. Fântâna arteziană greu de restaurat

Practic, autoritățile locale brăilene au căutat, până acum, un expert în monumente istorice care să restaureze sculptura din fontă a fântânii, rebordul de piatră și cuva bazinului, să realizeze un sistem de iluminare și să repare instalația de apă.

Pentru toate aceste lucrări, municipalitatea este dispusă să plătească 1,4 milioane de lei. O sumă deloc de neglijat. Cu toate acestea, într-un an de zile nicio o firmă de construcții nu a adjudecat lucrarea.

Aurel Simionescu, primar municipiul Brăila: „N-a venit cineva care să zică o le fac pe toate, având un subcontract cu X și cu Y. Nu, ei au venit separat fiecare și au încercat să pună o formă de ofertă ori pentru piatră ori pentru metal și când s-a făcut analiza s-a realizat că nu se poate”.

Acum edilul orașului propune refacerea întregului proiect și practic, așa se irosesc cei 55.000 de lei, cât a costat întocmirea proiectului inițial.

Aurel Simionescu: „Le-am cerut să revadă proiectul. Să vedem dacă nu cumva putem să facem lucruri separate, adică fac pentru partea metalică o procedură și pentru partea cealaltă fac altă procedură”.

Curios este că unii constructori spun că și-au arătat deja intenția de a restaura întreaga fântână, dar spun că autoritățile sunt cele care trag de timp.

Theodor Gurgu, specialist în lucrări de restaurare: „Eu cred că ajung banii, de ce să nu ajungă banii? Dacă au o documentaţie întocmită corectă şi avizată de toată lumea. Asta e important, să fie avizată de cultură, de artă, de Primărie, de arhitecţi, de proiectanţi. Se poate face oricând această lucrare, iar eu pot să o fac”.

Însă ceea ce nu știu constructorii este că, între timp a expirat și autorizația pentru începerea lucrărilor, iar asta înseamnă reluarea întregii proceduri. O reală risipă de bani, după cum acuză Direcția Județeană pentru Patrimoniu care a finanțat 40% din valoarea proiectului, respectiv aproape 22.000 de lei.

Viorel Radu, inspector tehnic Direcția Județeană de Cultură Brăila: „Din păcate, proiectul nu s-a aplicat nici până la data prezentei, autorizația de construire a expirat și va trebui reluat procesul de autorizare și avizare și refăcute probabil unele expertize pentru acest monument”.

Fântana arteziană are 135 de ani. Este realizată din fontă, iar bazinul circular are diametrul de 6 metri.