Sari la conținut

A murit Marin Petrache Pechea, un muzician nonconformist în anii comunismului

Saxofonistul Marin Petrache Pechea a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani, jazzmann, saxofonist şi compozitor care a fondat grupul Cromatic, inovator și nonconformist în anii comunismului. Pechea revenise în România din exil imediat după 1990. S-a născut la Bucureşti în data de 25 noiembrie 1944. 

marin petrache pechea

Absolvent al şcolii de Muzică şi al Conservatorului de Muzică din Iaşi, secţia clarinet, Marin Petrache Pechea a fost fondatorul grupului Cromatic.

Cromatic şi-a început activitatea cântând în cluburi, la festivaluri studenţeşti, preluând mai ales piese din repertoriul formaţiilor Blood, Sweat and Tears şi Chicago. 

În 1969, Marin Petrache Pechea a început primul turneu în Germania, împreună cu Radu Goldis (chitară), Dorel Vintilă Zaharia (baterie), Nicky Păun (sax), Korossy Tiberiu, Gelu Tudorache, Mihai Udilă (bas), iar mulţi dintre componenţii grupului au rămas în Germania.

În 1974, Pechea a plecat în turneu în străinătate alături de Paul Man (baterie) şi Ludovic Stoican (clape). El a refăcut Cromatic, cântând alături de Doru Tufiş, Stela Enache, Marcel Navala, Nicki Dorobantu, în câteva turnee în Germania. 

În 1986, Pechea a debutat componistic cu piesa ”Pentru tine”, dedicată fiicei sale. În 1991 a revenit în ţară la Festivalul International Bucureşti 92 cu solista Greta Popp din Statele Unite şi a obţinut Marele Premiu cu piesa ”Dacă pleci”, cântată în limba română de Loredana Groza.

Marin Petrache Pechea a continuat seria turneelor peste hotare, dar a colaborat în paralel şi cu Televiziunea Română. În 1997, el a înfiinţat Cromatic Big Band, format din 26 de tineri muzicieni. A format cântăreţi de jazz şi pop, cu care a concertat în ţară şi peste hotare, alături de colaboratorul şi prietenul Tudy Zaharescu.