Sari la conținut

Abaţia de lângă lacul Balaton

„Biserica barocă în care ne aflăm acum a fost construită la mijlocul secolului 18. Sub ocupația turcă, deci în secolele 16-17I funcționa ca cetate de apărare, deci avea funcție militară, nu religioasă. Între timp a devenit o biserică barocă frumos decorată, iar altarul este atât de înalt, cu multe trepte, pentru că sub el se află inima bisericii, mormântul regelui Andras I, el a fost primul rege maghiar. A fost înmormântat aici în 1060, după ce în 1055 a fondat această mănăstire,” povestește părintele Agoston, Abaţia Tihani.

Fondarea abaţiei reprezintă şi un important reper lingvistic pentru istoria Ungariei. În actul emis de rege apar primele cuvinte maghiare scrise.

Actul de fondare a Abației de la Tihany, în limba latină, conțin primele cuvinte maghiare, 60 de cuvinte, printre care și denumirile moșiilor. Ele trebuiau înțelese și de omul de rând, de unde până unde se întinde domeniul abației: de la pomul cutare la drumul cutare, de la piatra cutare la pădurea cutare,” spune părintele Agoston.

Întreaga biserică, frescele de pe tavan, statuile erau mai demult powerpoint-urile și prezentările de astăzi. Majoritatea oamenilor, mai ales la sate erau analfabeți, iar când preotul ținea predicile, arăta în stânga și în dreapta, folosea aceste creații ca ilustrații pentru enoriași,” adaugă părintele Agoston.

Părintele Agoston, pe numele său civil Barko Gabor, ne-a arătat şi capela călugărilor abaţiei de la Tihany, acolo unde vizitatorii nu au acces. Din acest lăcaş spiritual le-a trimis credincioşilor ortodocşi un gând de Paşti.

„Credincioșii ortodocși sărbătoresc în curând Paștele, ce le urați cu această ocazie?”

Părintele Agoston: „De aici din inima mănăstirii, de unde ne rugăm, le urez cu inimă sinceră și frățească Paște binecuvântat. Și noi cântăm în grecește "Hristos anesti", Hriston a înviat sau "Hristos vaskres", și noi spunem aceste saluturi. Le urăm toate cele bune și primim cu drag pe oricine aici, la mănăstire.”