ANPC vă învaţă cum să deosebiţi diamantele naturale de cele contrafăcute

Data publicării:
diamante

 

„Deosebirea diamantelor naturale de cele sintetice şi de imitaţii ale acestora se poate realiza cu precizie, numai în cadrul unui laborator de specialitate deoarece, pe lângă experienţa vastă, expertul apelează şi la instrumente de analiză specifice.

O primă etapă în această separe a pietrelor o constituie identificarea tipului de piatră şi natura acesteia prin diverse metode, măsurarea unor parametri, cum ar fi indicele de refracţie folosind refractometrul şi determinarea densităţii. Ulterior determinării tipului de piatră şi a naturii acesteia se stabilesc caracteristicile specifice fiecărei pietre.

În cazul diamantelor naturale, folosindu-se aparate specifice, se stabilesc caracteristcile, precum culoare, claritate, tipul tăieturii, fluorescenţa şi tratamentele aplicate pentru îmbunătăţirea calităţii acestora.

Unde se pot testa şi cine le poate garanta autenticitatea?

Verificarea pietrelor preţioase în general şi a diamantelor în particular trebuie realizată în cadrul laboratoarelor gemologice, dotate cu aparatură specifică şi personal calificat şi, în special, de încredere şi imparţial.

În ultimii ani specialiştii ANPC au întâlnit foarte multe cazuri în care s-a solicitat reexpertizarea unor pietre preţioase, mai ales diamante, care erau deja însoţite de certificate de expertiză eliberate, fie în România, de către persoane care fac expertize de pietre preţioase, fie de către laboratoare din străinătate, certificate prin care se atribuiau pietrelor respective calităţi mai bune decât cele reale, cu scopul de a le creşte artficial valoarea.

De aceea ar fi de reţinut că atunci când dorim să cumpărăm diamante naturale, libere sau montate în bijuterii, însoţite de certificat, să ne asigurăm că acesta a fost emis de un laborator internaţional cu prestigiu în expertizarea pietrelor preţioase sau de către ANPC”.

Materialul integral AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri