Sari la conținut

Atlasul Frumuseţii. Cel mai mediatizat proiect fotografic, creat de o româncă

50 de ţări, 6 continente, 36 de luni şi... un fotograf. Așa putem rezuma Atlasul Frumuseţii, un proiect realizat de Mihaela Noroc. Oprah Winfrey, The Guardian, BBC, Spiegel, CNN, The Telegraph sau Facebook au remarcat ideea tinerei românce, care a devenit unul dintre cele mai mediatizate proiecte artistice.

Mihaela Noroc, fotografă: „Eu sunt norocoasă că pot să fac asta, am un mare mare dar în viață cu proiectul ăsta și că pot să fiu atentă la oamenii din jurul meu și să văd frumusețea de lângă mine, pentru că asta este extraordinar, să poți să vezi frumusețea din jurul nostru, care e peste tot. E o bogăție fantastică și de multe ori, din păcate, uităm pentru că avem multe probleme.”

Elena Mihăescu, prietenă: „Toți profesorii spuneau: te cheamă Noroc, sigur că tu o să ai noroc la un moment dat. Și a rămas așa cumva cu numele ăsta, toată lumea i-a spus că va avea noroc și cred că a avut.”

Mihaela Noroc are 30 de ani, iar pe ultimii trei i-a petrecut în căutarea frumuseții în lume. Nu și-a imaginat însă nicio clipă că hobby-ul său va deveni o muncă serioasă.

Mihaela Noroc, fotografă: „Eu eram pasionată de fotografie, pe la 16-17 ani am început să studiez singură acasă și făceam fotografie cu mama și cu sora mea. Sunt și eu femeie, mi-e foarte ușor să mă apropii de o altă femeie și mi-a fost întotdeauna complicat să fotografiez bărbați. Nu știu de ce, n-am reușit. Și atunci mi-am dat seama că ăsta e drumul meu în viață.”

Elena Mihăescu, prietenă: „Mă bucur că i-a venit ei ideea asta și chiar cred că i se potrivește foarte mult. Am admirat-o foarte mult, pentru că a avut răbdarea să strângă bani pentru călătoria asta, apoi a avut curajul să plece și să pună cap la cap acest proiect.”

Dincolo de frumusețe, Mihaela surprinde tradiții și povești și vrea să transmită un mesaj simplu.

Mihaela Noroc, fotografă: „Frumusețea înseamnă diversitate și să învățăm că nu trebuie să schimbăm lucrurile care nu sunt așa cum vrem noi. Asta mi se pare mie că e frumos. Să fim toleranți și să iubim diversitatea.”

Fotografiile Mihaelei nu doar că fac senzație în presa internațională, dar au reușit să aducă noroc și să schimbe vieți.

Mihaela Noroc, fotografă: „De exemplu în Tadjikistan am cunoscut pe stradă o fată care planta flori în momentul respectiv, ăsta era jobul ei zilnic și am postat fotografia, după aceea au început să apară tot felul de ziariști care erau interesați de povestea ei. M-am bucurat pentru că era o fată simplă, cu un suflet frumos și care a avut șansa să iasă din carapace, să spun așa. Am încercat ulterior să facem și o campanie de strângere de fonduri pentru ea ca să continue școala, adică mă bucur când reușesc să dau o mână de ajutor și pentru ele se poate schimba cât de cât traiul.”

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în India, unde destinul i-a zâmbit unei tinere, după ce Mihaela a fotografiat-o.

Mihaela Noroc, fotografă: „Daca se întâmplă să fie în puterea mea, cu siguranță o să pun povestea lor pe Facebook și oamenii o să sară în ajutorul ei, cum s-a întâmplat cu o fată din India care dormea pe străzi, pentru că așa se întâmpla acolo și ea dormea într-un cort pe stradă, unde plătea și chirie pentru asta. Dupa ce i-am pus povestea pe Facebook s-au oferit mai mulți oameni să-i dea un loc de muncă.”

Un proiect de o astfel de amploare necesită, pe lângă curaj, voință și răbdare, și empatie. Față de oameni, față de istoriile lor.

Elena Mihăescu, prietenă: „Cred că are o putere specială să se apropie de oameni necunoscuți pe stradă, să-i abordeze, să-i facă să înțeleagă cu ce se ocupă și până la urmă să-i convingă să pozeze pentru un necunoscut, pentru că ea asta face.”

Mihaela Noroc, fotografă: „În Europa e foarte ușor, lumea e extrem de deschisă, dar cu cât te duci mai mult spre lumea arabă e mult mai complicat, în Asia iarăși e destul de ușor, în America de Sud a fost mai complicat tot din motive de securitate, în general femeile în multe locuri sunt înfricoșate. Nu au încredere, au senzația că poate sunt o persoană care o să le facă rău. Depinde cum privești lucrurile, că întotdeauna o să zici: da, e greu, dar hai să încerci să schimbi un pic felul de a privi lucrurile și să nu spui că e greu, e o experiență nouă, cel puțin poți să spui asta. Și nu am avut nimic complicat, n-am avut nimic peste măsura mea și întotdeauna am încercat să trec peste orice hop, pentru că mi-am dat seama că e un dar, e o experiență, trebuie să acumulez cât mai mult.”

Cea mai recentă recunoaştere a româncei a venit din partea companiei Facebook, care a ales-o în acest an pentru o campanie specială.

Mihaela Noroc, fotografă: „Cei de la Facebook au făcut campania de 8 martie de anul acesta și au ales 7 femei de pe întregul pământ, una dintre ele eram eu, și au vrut să spună povestea lor. M-au trimis pe mine să le fotografiez pe restul 6 și mie să-mi fac un autoportret. Poveștile lor au fost impresionante, cu siguranță. Toate au avut câte o experiență dramatică în viața lor și atunci și-au dat seama că ele cumva ar trebui să-și schimbe cursul în viață. Și au luat niște decizii pentru a ajuta comunitatea din care făceau parte.”

Proiectul Mihaelei Noroc continuă. Sunt încă destule frumuseți care așteaptă să fie descoperite. La final, Atlasul va lua forma unui album. Pâna atunci, tânara știe deja că oriunde ar ajunge, România va ramâne destinația ei de suflet.

Mihaela Noroc, fotografă: „Pot sa spun sincer că după ce am călătorit atât de mult timp, îmi dau seama că acasă vreau să stau cel mai mult. Și e o diversitate extraordinară aici, am și zis că după ce termin Atlasul Frumuseții, volumul la care lucrez acum, aș vrea sa scot o carte doar despre România. Nu mă văd trâind în altă parte.”