Sari la conținut

Aventura vieţii. Şi-au dat demisia şi au plecat într-o vacanţă de şase luni în Asia

Sunt doar câteva din locurile unde spiritul de aventură i-a purtat pe doi tineri români, după un plan îndrăzneţ, dar bine pus la punct. Lună de lună, au economisit câte 500 de euro, timp de doi ani. Şi-au dat demisia şi, în noiembrie 2013, se urcau la bordul unui avion, cu o destinaţie clară în minte: India.

Pe lângă că ne-am lăsat joburile, am lăsat înapoi şi oraşul şi apartamentul în care locuisem până atunci. Deci a trebuit să ne împachetăm toată viaţa în cutii şi să le depozităm undeva”, a spus Oana Gelep.

Abia aterizaţi la New Dehli, cei doi au şi primit o ofertă de muncă de nerefuzat: să fie figuranţi într-un film de la Bollywood. Au fost plătiţi regeşte, pentru nivelul de trai din India: echivalentul a 30 de euro.

Am tras aceeaşi scenă de 10-11 ori, a fost doar o zi de lucru”, a spus Iancu Fofiu.

Din New Dehli, au plecat în provincia Rajastan, unde au simţit din plin şocul cultural.

Era un oraşel cu străzi înguste, plin de tarabe, cu mâncare, cu haine, cu ţesături, mirodenii. Mergeai să mănânci ceva, pe sus fugeau maimuţe, pe jos şobolani, porci, un talmeş-balmeş de nedescris”, a povestit Iancu Fofiu.

Toată mâncarea are acelaşi gust, pun aceleaşi condimente în mâncare, în cantitate foarte mare şi parcă toată mâncărurile seamană între ele”, a adăugat Oana Gelep.

Întâlnirea cu prieteni din România i-a purtat pe Iancu şi pe Oana în regiunile turistice ale Indiei, unde au văzut locuri de o frumuseţe rară.

Hampi. Un orăşel în mijlocul unui ţinut muntos, unde, datorită eroziunii, toţi munţii parcă sunt din pietre rotunjite, puse una peste alta. Urcându-ne pe un vârf din astea, vedeam tot ţinutul, parcă eram pe altă planetă”, a povestit Iancu Fofiu.

Am văzut cea mai frumoasă plajă din Univers. Apa era foarte faină de înotat, nu erau valuri prea mari”, a mai spus Oana Gelep.

După India au urmat Malaezia, Thailanda şi Cambodgia. O experienţă aparte a fost o tabără de meditaţie de 10 zile, în care nu avut voie să scoată niciun cuvânt.

Primele zile mi-a fost foarte greu, voiam să ies de acolo să vorbesc cu lumea. Simţeam că am chestii de rezolvat, am prea multe gânduri. Dupa a patra zi m-a lovit o stare de seninătate şi mi-aduceam aminte de când eram copil de zgomote, mirosuri, texturi”, a mai spus Iancu Fofiu.

Nu-ţi vine să vorbeşti cu nimeni despre nimic. Chiar esti doar tu, cu gândurile tale şi eşti tot mai curios să vezi unde ajungi la tine. În ce locuri poţi să ajungi. Pentru că eşti desprins de rutina zilnică şi eşti mult mai concentrat pe trăirile tale şi pe tine”, a povestit Oana Gelep.

După şase luni de călătorii şi experienţe în Asia, Iancu şi Oana s-au întors în ţară complet schimbaţi.

Aici, câteodată, când vezi pentru ce se agită oamenii, îţi vine să le spui să o lase mai moale, că nu au nevoie de cel mai nou televizor, cel mai nou gadget. Parcă erau mai fericiţi acolo, parcă erau mai cu zâmbetul pe buze, deşi aveau mai puţin”, a adăugat Iancu Fofiu.

În Thailanda, toată lumea zâmbeşte. Oricine trece pe stradă zâmbeşte. În România, nu prea”, a spus Oana Gelep.

Cei doi nu regretă niciun ban cheltuit pe aventura asiatică, ba chiar sunt convinşi că au cheltuit mai puţin decât dacă ar fi rămas în România. Au văzut locuri unice şi au cunoscut persoane interesante, dar cel mai important, au ajuns să se cunoască mai bine, pe ei înşişi.