Sari la conținut

Concedii pe banii patronilor

Condiţia este ca vacanţa să fie făcută în ţară. Spre deosebire de primele pentru concediu, patronii nu trebuie să plătească impozite pentru voucherele de vacanţă.

Proiectul a trecut deja de două comisii, decizia finală fiind luată în plenul Camerei Deputaţilor.

Salariaţii care vor primi un tichet de 1.050 de lei îşi vor putea achita cazarea, fără a da bani în plus.

„O mie de lei....nu prea ajung pentru nimic....6.000, da! mai vorbim”, spune un turist.

„Banii ne-ar ajunge, aproape, să zicem, pentru cinci nopţi, într-un hotel de trei stele”, spune Corina Martin, preşedinte Asociaţia Litoral-Delta Dunării.

Pe lângă cazare, un turist dă cel puţin 80 de lei pe zi pentru mâncare şi alţi circa 120 de lei pentru distracţie.

Dacă şi-ar scurta concediul cu o zi şi s-ar caza la un hotel de 2 stele, atunci angajatului i-ar rămâne bani şi pentru o excursie. 132 de lei costă vizitarea Centrului Vechi din Constanța, cu ghid şi prânzul la un restaurant din zonă.

Singurii cu adevărat fericiţi sunt patronii de hoteluri.

„Aceasta este camera noastră de două stele. Are în dotare două paturi twin, baie proprie şi televiziune prin cablu”, arată reprezentanta unui hotel.

Noi introducem şi acel şezlong de pe plajă în pachetul de servicii turistice”, spune Dumitru Ivănescu, manager al unui hotel de 2 stele.

Dacă patronul ar fi darnic şi ar acorda cel puţin trei salarii minime pe economie, adică peste 3.000 de lei, angajatul şi-ar permite cinci zile de cazare la un hotel de patru stele, care ar ajunge la 2.000 de lei pentru cinci nopţi, şi i-ar mai rămâne bani şi pentru câte o excursie în fiecare zi. Spre exemplu, excursiile la cetăţile din judeţ ori din Tulcea pornesc de la 132 de lei.

Tarife pentru cinci nopţi şi cinci excursii:

- cazarea la hotel de 4 stele - 2.000 lei

- grătar la Cheile Dobrogei - 132 lei

- dejun pe insula Ovidiu - 90 lei

- degustare vinuri şi spectacol la Murfatlar - 200 lei

- salt cu paraşuta la Tuzla - 396 lei