Sari la conținut

Creatorii de bere artizanală. În România sunt şase microberării, faţă de 4.000 în America

Alin Matache: Reţetele noastre sunt de inspiraţie englezească. Și din America ne luăm o parte din ingrediente, din Anglia, America, Noua Zeelandă, Australia”.

Alin se ocupă de afacere împreună cu fratele său, Răzvan. Tânărul a urmat în Anglia cursuri de pregătire în domeniu şi poate spune că e berar cu diplomă.

Răzvan Matache, producător de bere artizanală: „Poate să stea până la 4-5 săptămâni în funcţie de cât de tare este berea. Cea mai puţin alcoolizată stă 3 săptămâni, cea mai puternică - 5 săptămâni”.

Afacerea de familie produce 6 sortimente de bere, care ajung în baruri România, iar în curând şi din Bulgaria. Indiferent unde savuraţi băutura, cei doi fraţi recomandă să o turnaţi într-un pahar cu picior.

Alin Matache: „E mai potrivit pentru servirea unei astfel de beri decât o halbă şi nu te poţi sătura de miros. Simţi mirosuri foarte puternice şi plăcute, citrice”.

Un alt producător de bere artizanală vinde băutura în restaurantul pe care îl deţine.

Kishore Ramnani, proprietarul unei berării: „Astea sunt inima fabricii, aici fierbem malţul, aici e partea de filtrare, acolo e apa”.

În funcţie de culoarea malţului, berea este albă, blondă, roşie sau neagră.

Kishore Ramnani, proprietarul unei berării: „Bere roşie merge foarte bine cu peşte, bere neagră cu carne. E şi diferenţă de procent de alcool, bere albă, roşie, neagră, e crescător, de la 4 până la 7”.

În acest caz, doar doar utilajele din berărie au costat un sfert de milion de euro. În România există doar şase berării artizanale. În Statele Unite sunt peste 4.000.