Sari la conținut

Curele de detoxificare: cum trebuie făcute și care sunt riscurile

La o simplă căutare pe internet, găsim o mulţime de variante pentru a detoxifica organismul. Recomandările vedetelor de la Hollywood sunt în topul accesărilor. Nu toate sunt însă corecte şi sănătoase. Cura de detoxificare recomandată de actriţa Megan Fox, de exemplu, în care aceasta bea cantităţi impresionante de oţet de cidru, este extrem de nocivă. Oţetul este un aliment cu un pH scăzut, aşa că băut într-o cantitate prea mare poate creşte riscul de gastrită şi boală de reflux gastroesofagian.

„Gama de tehnici de detoxifiere este largă. Până la urmă, niciuna nu este clar dovedită ştiinţific, pentru că ar aplica-o toată lumea”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

„Aşa-zisa detoxifiere nu este întâlnită în manualele de medicină, vorbim de fapt de un efect depurativ, aşa-zis de curăţare a sângelui”, spune și dr. Cristina Pavel, medic primar de medicină generală.

Principiul detoxifierii are totuşi o bază ştiinţifică, pentru că în general se folosesc alimente de origine vegetală. Este dovedit că vegetarienii au mai multe beneficii de sănătate pe termen lung legat de prelungirea speranţei de viaţă, scăderea nivelului de cancer, boli cardiovasculare, diabet, obezitate, copiii au un IQ mai ridicat, deci beneficiile sunt reale pentru alimentaţia pe bază de plante”, arată dr. Catrinel Macovei.

„Reţeta ideală atunci când vrei să te apuci de aşa-zisa detoxifiere este să laşi corpul să îşi facă treaba. Corpul oricum se detoxifică. El are procese clare. Dacă nu s-ar detoxifica am muri. Are procese clare, are organe specifice care se ocupă cu detoxifierea. Problemele grave de sănătate apar atunci când intoxicaţia este mult mai rapidă decât capacitatea corpului de a se detoxifica”, explică Alec Blenche, consultant în nutriţie.

De aceea, este foarte important ca din când în când să faceţi o astfel de cură, iar primăvara este perioada cea mai potrivită.

„Postul acesta nu e întâmplător şi nu numai religia creştină are post în perioada aceasta. Sunt multe mari religii care au post în perioada asta, nu e întâmplător, este o purificare a organismului care vine după o iarnă grea, care vine după o perioadă încărcată în alimente grase, care ne-au ajutat să trecem de iarna friguroasă, şi acum natura ne oferă practic cele mai bune medicamente: verdeţurile”, adaugă Alec Blenche.

„Este cel mai bun prilej şi chiar este ales extraordinar de înţelept. Şi din punct de vedere al sănătăţii, pentru că în acea perioadă chiar avem la dispoziţie toate verdeţurile cu care putem să ţinem acel regim de detoxifiere. Avem urzici, leurdă, lobodă, ridichi, ceapă şi usturoi verde”, adaugă Cristina Pavel.

Aşadar, nu trebuie să ţineţi un regim strict ca să faceţi o detoxificare a organismului. Este important, însă, ca şi în restul anului să urmaţi câteva reguli, nu doar primăvara. De exemplu, lăsaţi un interval mai mare între mese.

„Corpul, după ce mănâncă, începe funcţia digestiei. După ce face digestia, abia apoi el face detoxifierea! Dacă tu nu îi laşi intervalul de timp în care să facă digestia şi în secunda 3 sau la o oră după tu începi iar să mănânci, el începe iar digestia şi nu mai apucă să facă detoxifierea. E un lanţ de anumite activităţi pe care el trebuie să le facă şi noi trebuie să îl lăsăm să le facă”, spune Alec Blenche.

„Ar fi rezonabil o zi de post pe săptămâna, nu neapărat post negru, ci mai multe crudităţi, legume, sucuri de fructe sau chiar doar simpla evitare a produselor de origine animală. O zi în care să îi dăm corpului un răgaz să îşi revină puţin de la ce s-a întâmplat în timpul săptămânii”, spune Catrinel Macovei.

O altă variantă de detoxificare este cura bazată exclusiv pe sucuri proaspete de fructe şi legume. Atenţie însă, în acest caz detoxificarea are loc în profunzime, aşa că pot apărea o mulţime de efecte.

„Simptomele de detoxifiere sunt foarte puternice. Cine nu ştie ce face şi face după ureche, s-ar putea să renunţe foarte uşor, pentru că nu e uşor. În momentul în care corpul scoate toxinele din sânge, vor avea tot felul de probleme: ameţeli, leşin, dureri de cap, vomă, greaţă, sunt tot felul de... oamenii vor renunţa şi cred că nu vor mai încerca”, spune Alex Blenche.

„Curele de detoxifiere nu se fac după ureche, nu se fac oricum, citind pur şi simplu de pe internet, recomandat este să apelezi la cineva care îţi poate oferi consultanţă în zona asta şi cu care poţi să porţi o discuţie despre procesul prin care treci tu, pentru că fiecare corp este diferit, fiecare om are nevoile lui specifice şi atunci procesul de detoxifiere în primul rând trebuie să privească omul ca întreg”, spune Ştefan Niţă, raw food chef.

Hidrocolonoterapia este o altă metodă de purificare a organismului, dar trebuie făcută doar la indicaţia medicului.

„Are loc infuzia de apă purificată şi dezinfectată, la nivelul colonului. Chiar după prima şedinţă apare senzaţia de mult mai uşor, oboseala începe să dispară, în timp problemele dermatologice se atenuează, efectiv după mai multe şedinţe începem să vedem rezultatele”, spune Fartade Aida, medic specialist în medicină generală.

Aşadar, dacă doriţi să faceţi o detoxificare, feriţi-vă de curele bazate pe un singur aliment, dar şi de cele care promit să detoxifice doar un organ al corpului. Detoxificarea are loc la nivelul întregului organism.