Sari la conținut

DIGIMATINAL | Doberman, erou şi demon

O rasă relativ nouă, dobermanul a apărut la sfarşitul anilor 1800, din dorinţa omului de a avea câinele de pază perfect.

Georgiana Badea - crescător de câini rasa Doberman
Se presupune că a fost creată de Louis Doberman, cel care a şi dat numele rasei, dar se pare că, de fapt, de definitivat a făcut-o Otto Goeler.

Dobermanul are calităţi care au facut din el, intr-un timp scurt, un câine extrem de popular. Oameni din înalta societate, dar şi membri ai poliţiei şi ai armatei şi l-au dorit întotdeauna în preajmă. In timpul celor două războaie mondiale a devenit camaradul de nădejde al soldaţilor. A detectat mine şi capcane, a explorat zonele inamicului , a stat de veghe atunci când soldaţii adormeau obosiţi în tranşee şi s-a sacrificat pentru stăpânul lui.

Georgiana Badea - crescător de câini rasa Doberman
Este un câine dependent de stăpân, se spune că este câinele unui singur stăpân, clar este dedicat şi loial omului de care are grijă

Războiul a făcut din Doberman un erou, dar i-a adus şi cel mai mare deserviciu. Imaginile cu ofiţeri SS insoţiţi de câinii lor, poveştile unor deportaţi din lagărele de concentrare despre atrocităţile naziste au tranformat dobermanul într-un demon, un câine cumplit, imprevizibil şi nedemn de încredere.

Georgiana Badea - crescător de câini rasa Doberman
Dintotdeauna câinele negru cu puncte maro mai ales cele de deasupra ochilor au dat impresia de câine agresiv, câine cu 4 ochi

Poate fi una din explicaţiile pentru care dintre toţi câinii folosiţi în râzboi, dobermanul este cel mai blamat. A purtat cu el această imagine pânî la începutul anilor 80, dar, paradoxal, numărul exemplarelor din această rasă a crescut. Dobermanul a devenit câinele artiştilor sau chiar al preşedinţilor.

Georgiana Badea - crescător de câini rasa Doberman
Sunt numai în privirea ta, numai în sufletul tău, te iubesc necondiţionat

Sunt energici, atletici şi impunători, iar sub aspectul feroce se ascunde un câine sensibil care se stresează foarte uşor. Are nevoie de o persoană care să petreacă mult timp cu el şi care să-l conducă ferm.

Georgiana Badea - crescător de câini rasa Doberman
E sufletul meu. Lumea mea se învârte şi viaţa mea numai în jurul lor. Absolut tot ce fac, fac şi pentru ei