Sari la conținut

Festivalul Florilor Comestibile: Supă-cremă de trandafiri, curcan cu panseluţe şi flori de soc pane, delicii la Sfântu Gheorghe

Supă-cremă de trandafiri sau ruladă de curcan în sos alb cu aromă de mentă, atent umplută cu panseluţe - sunt doar două dintre delicatesele pe care le-au putut gusta cei care au mers duminică la Sfântu Gheorghe, la Festivalul Florilor Comestibile. Preparatele au fost atât de bune, încât platourile s-au golit imediat.

Curcanul umplut cu flori, puiul cu flori şi florile de soc pane au fost printre cele mai căutate preparate ale maeştrilor bucatari. Deşi degustătorii au fost iniţial reticenţi, au fost plăcut surprinşi când au gustat delicatesele.

Preparatele au fost gătite cu atenţie şi migală de Blasko Janos, chef bucătar din Sfântu Gheorghe, care marturiseşte că reţetele, pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de uşor de realizat. „Se poate umple cu caşcaval, cu mascarpone, floarea de dovlecei. Este foarte interesant. Cu sos de ciocolată deasupra. (...) Nu trebuie să fii bucătar, poţi să faci şi acasă”, spune el.

Florile de soc, panseluţele, garoafele sau trandafirii de diferite soiuri sunt cele mai folosite ingrediente.

Cum se întâmplă la noi în România, o dată pe an să mănânci şi miel şi curcan şi chiar taur la proţap, o dată pe an se pot servi şi flori. Şi aceste flori sunt în jurul nostru, numai că trebuie descoperite. Materia primă nu costă nimic, trebuie doar mers în grădină şi strâns”, spune şi Istvan Kovacs, organizator al festivalului.

Florile gătite la festival au fost culese cu grijă din localităţi vecine oraşului Sfântului Gheorghe.