Sari la conținut
News Alert

FOTO&VIDEO. România are la Oradea prima ambasadă a șampaniei

Sabrarea șampaniei, adică deschiderea sticlei printr-o tehnică specială, este o artă care își are rădăcinile în istorie.

„Acest obicei, războinic, de altfel, este o tradiție de pe vremea cavalerilor călăreți ai lui Napoleon, care sărbătoreau orice victorie prin tăierea dintr-o lovitură seacă a gâtului sticlei de șampanie”, explică Seprimiu Crișan, vicepreședintele Organizației de Somelieri din România.

La Oradea, la prima Ambasadă a Frăției Sabiei de Aur, cei care au demonstrat că stăpânesc cu desăvârșire această mișcare spectaculoasă au fost înnobilați cavaleri ai șampaniei. Ambasadorul acestei licori nobile a fost numit președintele Organizației de Somelieri din România, Marian Timofti.

„Este o, să spunem, o grupare care iubește șampania. Noi nu ne dorim altceva decât să implementăm această băutură în țara noastră și să o facem cât mai mult cunoscută și să adunăm în jurul ei toți iubitorii de șampanie”, spune ambasadorul șampaniei în România.

Cei o nouă cavaleri din ţara noastră au fost înnobilaţi de maestrul tuturor ambasadelor de șampanie din lume, francezul Philippe Brugnon. Organizaţia este însă deschisă tuturor celor care vor să se înscrie ca simpli membri.

„Mi se pare ceva nemaipomenit în România, să faci așa ceva, și poate vom da exemplu și la alții. Suntem iubitori de șampanie”, spune una dintre persoanele care au fost în asistență.

„Foarte interesant, foarte interesant. Foarte bine organizat”, spune o alta.

În afară de România, Frăția Sabiei de Aur mai are ambasade în 23 de țări din lume. De la Oradea, ambasada se va muta, în fiecare an, într-un alt restaurant din țară.