Sari la conținut

Gura Humorului, în topul celor mai frumoase 30 de oraşe din Europa

Gura Humorului a intrat în clasamentul celor mai frumoase 30 oraşe mici din Europa, realizat la începutul acestui an de agenţiile de turism din Japonia. Localitatea deţine încă din 2005 titlul de staţiune turistică de interes naţional, iar faima sa a ajuns, iată, până la celălalt capăt al lumii.

E vorba de istorie, e vorba de tradiții. Sărbătorile în Bucovina, în general, și în Gura Humorului sunt spectaculoase, poți vedea obiceiuri de mult uitate în alte părți. Cred eu că cel mai mare avantaj un turist, îl are un turist care vizitează Gura Humorului, e că orice păcat îl face seara, dimineața are unde să și-l ierte, foarte aproape,” spune Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului.

Faptul că este înconjurat de munți împăduriți, iar râul Moldova și-a croit cale pe aceste meleaguri, face ca orașul Gura Humorului să le ofere celor care ajung aici peisaje încântătoare și liniște. Complexul Ariniș este un loc unde, cu siguranță, nu ai cum să te plictisești pentru că este deschis tot timpul anului.

Oferta de agrement a complexului include o piscină acoperită de dimensiuni semiolimpice cu saună, jacuzzi și alte servicii precum masaj, waterball. Pe timpul verii, turiștii pot merge la ștrand, avem un bazin pentru adulți și un bazin pentru copii, în imediata apropiere avem un patinoar natural, dacă nu este funcțional folosim ca pistă pentru role sau skateboard. Pentru doritorii de sport au terenuri de sport, șase ca număr și o sală de sport,” precizează Ionela Ghișovan, administrator Complex Ariniș.

Cele două pârtii, deschise în această perioadă doar în weekend, atrag iubitorii sporturilor de iarnă.

Bucatele sunt și ele pe lista motivelor pentru care turiștii vin la Gura Humorului şi pleacă încântaţi şi cu câteva kilograme în plus.

„Avem o bucătărie destul de bogată cu preparate din carne de porc, de exemplu, care sunt foarte căutate, cu afumături, cu pastrame, cârnați, tobă, chișcă, caltaboși, preparate din carne de miel, pastramă, friptură de miel plus cârnăciorii de miel sau de berbecuț, batalul făcut la proțap sau făcut în jar. Lucrând cu casele, cu gospodarii din sat, laptele este proaspăt de vacă, iaurtul îl facem de casă, ouțele de casă, găini, cocoși, gâște, rațe. Tot ce îşi doreşte fiecare,” zice Florin Asandului, bucătar.

Autorităţile locale au în plan asocierea cu alte localităţi turistice din județul Suceava. Împreună ar urma să convingă tot mai mulţi turişti că merită să bată drumul până în Nordul Moldovei.

Valea de la Gura Humorului până la Dorna este o alternativă viabilă Văii Prahovei și, cred eu, și cu siguranță ne vom mișca mai coerent și vom convinge din ce în ce mai mulți turiști să viziteze Bucovina,” adaugă primarul orașului Gura Humorului.

Gura Humorului se află la 35 de kilometri de muncipiul Suceava, pe Drumul Național 17 care leagă Moldova de Ardeal.