Ioana Ciurlea, Focus România: „Nu vă lăsați îmbătaţi de sentimentul de «putere» pe care vi-l dă meseria asta atât de frumoasă”

Data actualizării: Data publicării:
cover story ioana ciurlea

Ioana Ciurlea este reporter Digi24 de peste șapte ani și de fiecare dată a reușit să fie prima care a ajuns la locul unde se întâmplau evenimente care au devenit breaking news. De curând, ea prezintă în fiecare duminică, de la ora 18:00, „Focus România”, o nouă emisiune de reportaje în care ni se prezintă pe larg România așa cum e, cu detalii clare și cercetări ample, pentru a înțelege mai bine lucrurile.

1. Ce te-a determinat să alegi jurnalismul?
Ioana Ciurlea: Nu aș spune că l-am ales, pentru că în mintea mea nu au fost niciodată alte variante. Mi-am dorit dintotdeauna să fac asta. De altel, îmi amintesc că de pe la şase ani spuneam că vreau "să lucrez la televizor". Improvizam microfoane din orice şi vorbeam prin casă. Apoi, când am dat examenul la Facultatea de Jurnalism, mama insista să mă înscriu şi la o a doua facultate, să am un back-up. Tata nu a fost de acord. Mi-a spus că dacă nu intru la Jurnalism, rămân un an acasă, la ţară, îl ajut la cules de prune şi mă pregătesc mai bine pentru sesiunea următore. Am intrat din prima.

2. Cum reușești să ajungi mereu prima la evenimente?
-Recent am primit pentru asta un premiu onorific din partea Superscrieri, aşa că nu pot lăsa garda jos. Glumesc! Uneori urc în maşinile unor necunoscuţi ca să ajung acolo unde se întâmplă ceva important. Asta nu e o glumă, mi s-a întâmplat, recent, într-o duminică. Aveam 10 minute să ajung la o crimă, taxiul nu mai venea şi l-am rugat pe un domn din faţa blocului să mă ducă la locul tragediei. Alteori, las totul şi plec. Aşa a fost la Colectiv. Se întâmplă să am şi noroc, sau poate fler. La accidentul poliţistului Bogdan Gigină, am avut, întâmplător, o echipa de filmare în zona respectivă, am văzut imaginile şi am plecat rapid acolo, fără să aştept ca cineva din poliţie să-mi răspundă la telefon. Dar de fiecare dată e vorba de un efort comun cu coordonatorii redactiei şi colegii mei operatori.

3. Conform manualului de jurnalism, un jurnalist trebuie să transmită întâmplările într-un mod cât se poate de obiectiv. Mai există obiectivitate astăzi?
-Sigur că da. Dar nu vorbesc despre obiectivitate ca antonim al subiectivităţii. Jurnaliştii trebuie să aibă păreri, unghiuri subiective, este şi sănătos să le transmită. Din păcate, a fi subiectiv a devenit, în ultimi ani, sinonim cu a fi partizan. Cred, însă, că obiectivitatea pe care şi-o doresc telespectatorii este mai degrabă echilibrul. Lucrez de mai bine de şapte ani la Digi24 şi mi-a intrat cumva în sânge grija permanentă faţă de ceea ce spun. Gândiţi-vă că diferenţă între "a furat" şi "ar fi furat" e, teoretic, nesemnificativă, însă, la televizor poate însemna condamnarea unui om.

4. Ce obstacole sau dificultăți ai întâmpinat până acum în jobul tău și ce ți s-a părut că a fost cel mai ușor?
-Dificultăţile sunt mereu legate de ritmul alert în care lucrăm şi de condiţiile meteo pe care nu prea avem cum să le ocolim. Nu e deloc uşor să stai o zi întreagă în ploaie, să transmiţi din viscol sau să aştepţi câte zece ore la 37 de grade Celsius. În timp, toate astea devin, însă, obişnuinţă. Mult mai uşor decât mă aşteptam a fost să construiesc relaţii cu oameni care mi-au devenit surse. Mi-am dat seama că nu trebuie decât să am răbdare, să fiu sinceră şi corectă. 

5. Ce aduce nou telespectatorilor „Focus România”?
-Un album cu imagini din România reală. O privire în detaliu asupra lucrurilor care nu merg așa cum trebuie. Ne uităm cu atenţie la problemele din educaţie, la corupţia din sănătate, la comunităţile mici şi la neputinţa lor de a ţine pasul cu vremurile. Încercăm să înţelegem cauzele şi să vedem care ar fi soluţiile. Dar nu totul e negru. Căutăm tineri care fac lucruri extraordinare, modele pentru noua generaţie şi antreprenori care lucrează cu îndârjire şi ne demonstrează că şi în România se poate. Am bucuria să lucrez cu jurnalişti pasionaţi, care îşi pun sufletul şi priceperea în reportajele pe care le realizează şi pe care le difuzăm la Focus România, duminica, de la ora 18:00.

6. Cum arată o zi obișnuită pentru tine? Dar una de weekend?
-Meseria mea e grozavă pentru că nicio zi nu arată la fel. Deşi, teoretic, există un tipar, niciodată nu ştiu ce voi face până la finalul zilei, poate ajung în Sofia, poate în Braşov. Merg în instanţă, fac interviuri sau transmisiuni în direct, mă întorc în redacție să scriu. La sfârşit de săptămână, îmi pun pantofii cu toc, pregătesc emisiunea Focus România şi mă schimb într-o secundă în tenişi, dacă apare breaking news-ul. În weekend mă plimb foarte mult prin Bucureştiul pe care care îl iubesc şi mai fug la mare, sau acasă, la Timişoara.

7. Ce sfaturi le dai celor care își doresc să fie reporteri de eveniment, mereu în mijlocul acțiunii?
-Să nu uite de ei. Să mânânce, să bea suficientă apă, să nu stea pe borduri îngheţate. Să nu renunţe când le este greu şi să nu se lase îmbătaţi de sentimentul de "putere" pe care ţi-l dă meseria asta atât de frumoasă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri