Sari la conținut

Istoria tumultoasă a Conacului Polizu, locul de poveste din inima Moldovei. A fost readus la viață de un român cu suflet 

La 70 de kilometri de Iași, într-o linişte deplină se află domeniul Maxut. O proprietate imensă, unde piesa de rezistenţă este Conacul Polizu, construit între anii 1870 și 1878, de boierul Constantin Ghica. Reședința de vară a cunoscut un declin după venirea comuniştilor, 1946, după ce a fost transformată în cazarmă rusească, apoi în CAP. În urmă cu aproape 10 ani, imobilul a fost retrocedat unei descendente a familiei Ghica, care cu ajutorul unui om de afaceri din zonă a reușit să redea conacului farmecul de odinioară.

Conacul Polizu face parte dintr-un domeniu spectaculos de zeci de hectare. Dacă ajungeți aici, la Hârlău, orice localnic vă poată îndruma spre această moșie. Este unul dintre puținele obiective istorice din România salvate și restaurate de o familie din zonă și nu prin grija statului român.

Odată cu readucerea la viaţă a superbului conac, au repărut şi turiştii. „Toti turistii au acces la conac. Nu este ca în alte părți în care vezi conacul și nu te poți apropia de el, nu poți intra în el”, a spus Silvia Ștefănucă, PR Manager conac. Toate amenajările au costat cinci milioane de euro, dar a meritat, pentru că iÎntregul ansamblu a fost refăcut până la cel mai mic detaliu.

Acum, locul este un loc preferat de turiștii veniți de peste tot din lume, însă mai ales de tineri care vor să își unească destinele într-un cadru de poveste. Prețul unei camere la Conacul Polizu poate începe de la 80 de euro, pentru o noapte și poate ajunge până la 150 de euro, preț în care este inclus micul dejun. Contra cost, turiștii pot solicita meniuri speciale, iar masa va fi luat chiar în grădina conacului boieresc.

Pe aceeași temă