Sari la conținut

Locul din România în care aveau loc întâlnirile secrete ale spionilor

Fosta vila de protocol a familiei Ceauşescu se află la ieşirea din Tulcea, spre localitatea Mineri. Este o clădire plină de mister şi istorie, pentru că primul proprietar a fost Mihai Moruzov, şef al serviciilor secrete interbelice.

Rolul pe care l-a jucat în epocă nu este suficient cunoscut. O parte din arhivele României şi ale Germaniei s-au deschis, însă, fiind un serviciu secret vor rămâne multe sub semnul intrebării”, a spus istoricul Delia Cornea. Maniac al conspiraţiei şi iubitor de secrete, şi mare iubitor al Deltei, Moruzov a construit casa exact dupa gustul sau.

A construit-o mai mult strategic pentru întâlniri secrete. Este o casă ferită de ochii curioșilor. Nu-ți dai seama că poate fi o locuință aici, istoria spune că aici au avut loc multe întâlniri secrete între agenți, între spioni”, a spus Petre Badea, administratorul clădirii.

După schimbarea regimului politic în România, clădirea a intrat în patrimoniul Partidului Comunist şi, peste ani, a fost desemnată drept casa de oaspeţi pentru familia Ceauşescu. „Ceaușescu a fost doar de trei ori, o singură la data a rămas peste noapte”, a mai spus Petre Badea.

În 1989, clădirea a intrat în administrarea liceului Agricol din Tulcea, întrucât pe teren erau plantate livezi de mere, gutui, dar şi o seră de flori. Ulterior, complexul a fost preluat de Consiliul Județean, care l-a închiriat unui om de afaceri. Investiţiile făcute aici dar şi frumuseţile zonei au introdus casa în circuitul turistic.

Vila are o terasa de 120 de locuri, dar şi de un salon de evenimente cu o capacitate de 40 de locuri. De asemenea, există şi 8 locuri, respectiv 2 camere duble si un apartament.

Priveliştea de vis e completată de un meniu delicios, mai ales pentru iubitorii preparatelor din peşte. Cei care vor să-şi ofere singuri masa pot pleca la pescuit pe canalele deltei chiar de pe terasa localului.

Într-un timp foarte scurt de când am ieșit de la mal, am plecat şi în câteva minute am intrat în adevărata sălbătici a Deltei. Este o zonă mirifică, este o zonă puțin călcată ca să spun așa de localnici. Facem curse cu turiști de peste tot, nu numai din țară și din străinătate”, a spus Petre Badea.

O excursie la fosta vila de protocol a soţilor Ceauşescu va ramâne, cu siguranţă, o amintire de neuitat din toate punctele de vedere.

Pe aceeași temă