Sari la conținut

Norme de etichetă în vacanță. Cum ne comportăm în avion și pe plajă

Norme de etichetă chiar şi în vacanţă? Răspunsul este categoric DA! Bunele maniere nu intră în concediu şi relaxarea noastră depinde foarte mult de comportamentul celor din jur. De exemplu, în avion, orele pe care le petrecem ţintuiţi în scaun nu trebuie să ne facă să ne simțim...ca acasă. Nu trebuie să fim zgomotoşi, prea vorbăreţi cu cei care nu par să fie interesaţi de discuţie, trebuie să respectăm spaţiul celorlalţi şi să avem grijă că cei mici care ne însoţesc să se comporte civilizat.

Dacă destinaţia de vacanţă este una îndepărtată şi cu o cultură diferită, e bine să ne documentăm despre obiceiurile locului. Pentru că ceea ce e obişnuit pentru noi poate să fie o jignire în altă cultură. De exemplu, în India nu mâncaţi sau nu oferiţi lucruri cu mâna stânga, iar în Japonia nu oferiţi bacşiş.

Reguli de bună purtare există chiar şi la plajă: lăsaţi loc, pe cât posibil, între dumneavoastră şi cei de lângă. Muzica se ascultă la căşti, nu e cazul să impuneţi preferinţele muzicale şi celorlalţi turişti, iar gunoaiele îşi au locul la coş, nu bine ascunse în nisip. Nu vă uitaţi insistent la oamenii de pe plajă şi nu mergeţi la restaurant în costum de baie.

Sunt doar câteva lucruri de care e bine să ţineţi cont pentru ca vacanţele să fie mai plăcute pentru toată lumea.

Mai multe sfaturi legate de etichetă şi multe alte subiecte interesante, aflați duminică, de la ora 17.30, la „Bonton”.