Sari la conținut

O nouă afecțiune la care sunt predispuși astronauții

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Șoarecii de laborator implicați în test au petrecut 13 zile și jumătate la bordul navetei spațiale Atlantis în anul 2011. Odată întorși pe Pământ, cercetătorii au descoperit că această călătorie în spațiul cosmic a avut un efect asupra ficatului șoarecilor, indică acest studiu.

"Știam că astronauții prezentau de multe ori la revenire (din spațiul cosmic — n.n.) simptome asemănătoare diabetului, dar acestea se resorbeau, de obicei, destul de repede", a spus autorul principal al studiului Karen Jonscher, de la Universitatea din Colorado (SUA), citat de Agerpres.

Rozătoarele au prezentat la întoarcere o cantitate mai mare de grăsime în ficat, dar mai puțin retinol, o formă de vitamina A. Capacitatea șoarecilor de a digera grăsime a fost de asemenea modificată. Șoarecii au prezentat semne ale maladiilor hepatice și markeri care anticipau un potențial început de fibroză, potrivit studiului.

Este deja cunoscut faptul că voiajul spațial poate duce la pierderea de masa osoasă și de masă musculară și poate afecta vederea și funcționarea creierului la om. Dar afectarea ficatului observată la șoarecii de pe Atlantis este echivalentă cu cea care ar fi provocată de un regim alimentar dezechilibrat menținut luni sau chiar ani, a menționat Karen Jonscher.

"Dacă un șoarece prezintă semne de fibroză după 13,5 zile, fără a schimba dieta, ce se întâmplă la oameni ?" s-a întrebat omul de știință.