Sari la conținut

Oină cu jandarmi și polițiști

Sorin Felea este agent şef adjunct la Poliţia de Frontieră Galaţi. A descoperit oina acum două săptămâni, atunci când a început antrenamentele pentru primul turneu de oină care a avut loc la Galaţi după zeci de ani.

„Destul de greu, ţinând cont că e prima dată când ne-am întâlnit cu acest joc şi ca şi lovitură, ca şi prindere, ca şi pase, este undeva mai diferit”, spune Sorin Felea, agent şef adjunct la Poliţia de Frontieră Galaţi.

Oina a fost o noutate pentru majoritatea celor 44 de poliţişti şi jandarmi. Cel mai experimentat jucător de pe teren, Stănel Munteanu, practică acest sport de cinci ani.

„Important este să participăm şi după aia vedem şi ce ne place. Pe parcursul jocului te captivează.

Este sportul naţional al României, sunt şi puţin naţionalist, îmi place foarte mult”, spune Stănel Munteanu, agent şef adjunct la Poliţia de Frontieră Brăila.

La orele de educaţie fizică de astăzi elevii nici nu au auzit de oină. Doar cei care şi-au însoţit părinţii la campionatul din Galaţi au aflat ce înseamnă oina. Sunt impresionaţi de joc, deşi li se pare periculos.

„După ce dă cu bastonul, trebuie să fugi de două linii, da? Ăia aruncă cu mingea aia tare în tine, dacă te nimeresc, te doare!”, spune un copil.

Atestat documentar în secolul al 14-lea, oina, joc al păstorilor pe vremuri, a cunoscut în România atât perioade de glorie, cât şi perioade de uitare totală. Cu sprijinul lui Spiru Haret, oina a ajuns în şcolile din România, iar în 1889, la Bucureşti a fost organizat primul campionat şcolar de oină.