Sari la conținut

România, o „afacere” pentru turiștii străini

Gerard şi Saleshah sunt din Liban, şi sunt pentru prima oară în România. Încă din prima zi de vacanţă şi-au făcut o impresie despre ţara noastră.

„Am aflat de la un prieten despre România. El mi-a vorbit despre istorie, literatură, cultură, Brâncuşi. Acesta este motivul pentru care am vrut să vin. Nu sunteţi obişnuiţi cu turiştii. Nu sunteţi veseli, nu zâmbiţi prea mult”, spun cei doi.

Agenţiile de turism care aduc străini în România spun că ţara noastră în continuare nu ştie cum să atragă turişti.

Dan Penciu, director al unei agenţii de turism: "În primul rând nu prea ştiu ce o să găsească aici, marea majoritate au ceva în minte, dar în special negativ."

Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism: "România are nevoie de eforturi mari şi de câţiva ani pentru a deveni competitivă pe piaţa internaţională a turismului."

Deşi numărul străinilor care ne vizitează ţara a crescut de la an la an, cifrele sunt în continuare mici. Din 1,9 milioane de străini care ne-au trecut graniţa anul trecut, doar 600.000 au venit în vacanţă, restul cu afaceri.

Alin Burcea, directorul unei agenţii de turism:" Sigur că suntem români, facem procente, am crescut cu 10%, facem o horă, mai bem un vin şi ne bucurăm între noi."

Gheoghe Fodoreanu, director al unei agenţii de turism: "Dacă noi aveam autostrada între Budapesta, Bucureşti, Constanța, după '90, noi eram bogaţi până acum."

Dar nu doar imaginea neclară a ţării şi drumurile proaste ţin turiştii departe de România. „Sunt multe locuri şi clădiri abandonate. Îţi transmit un sentiment negativ în suflet" spune o turistă. "Sunt probleme în privinţa centrelor de informare turistică. Când vrei să mergi sunt închise sau au un program scurt" completează un vizitator.

Statisticile arată că străinii stau în medie în România 2-3 nopţi, iar aproape 80% sunt din Europa, mai precis din Germania şi Italia.