Sari la conținut

Soveja, cea mai ozonată staţiune din Europa

Deşi este recunoscută drept cea mai ozonată staţiune din Europa, doar ruinele hotelurilor abandonate şi degradate mai amintesc de frumuseţea de altă dată a fostei Perle a Vrancei. Din fericire, natura mirifică ce o înconjoară o poate salva.

Încă înainte de a ajunge la Soveja, peisajul de basm, cu brazi falnici și mesteceni argintii, îl vrăjește pe turist. Soveja este o comună aflată la poalele Munţilor Vrancei.

Soveja aceasta este o veche aşezare daco-romană, fiind singura localitate din ţară care nu are un sat component cu numele de Soveja”, a spus Iulian Albu, autorul monografiei Soveja.

Istoria tuturor epocilor este prezentă la tot pasul. Gura de rai vrânceană a fost pentru scurt timp și un colț de iad. În primul Război Mondial, mii de soldați și-au dat aici ultima suflare. Un alt monument istoric de interes național din stațiunea Soveja este Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial, clasificat ca monument funerar sau memorial.

Este un mausoleu care adăposteşte osemintele a peste 11.000 de oameni căzuţi nu numai români ci şi, este foarte interesant, chiar şi nemţi, unguri”, a spus profesorul Constantin Macarie. Chiar dacă urmele istoriei dau un farmec aparte stațiunii, efectele miraculoase ale aerului puternic ozonat și ale izvoarelor minerale sunt cele care atrag an de an turiștii. 

Șuşiţa, Dragomira, Chilugul, Chiulicea sunt aceste râuri curate, frumoase, sfinte care trec prin poieni şi prin codri, colţuri de codri, făcând ca din această ''mieladă'', acest amestec între apă şi plante să existe un aer care este cunoscut în toată Europa ca fiind cel mai ozonat din România şi din alte părţi ale lumii”, a spus Iulian Albu, autorul monografiei Soveja.

La fel de frumoase sunt și tradițiile, păstrate cu îndârjire de localnici. Dovadă stă Muzeul de Etnografie. Cei care doresc să-şi petreacă vacanţa în acest loc plin de istorie vor găsi condiţiile prielnice de odihnă, tratament şi plăceri vânătoreşti. Şi dacă tot alegeţi să vă petreceţi câteva zile la Soveja, vă recomandăm să vizitaţi şi „Schitul Soveja” cu hramul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena'', Podul General Artur Văitoianu de la poalele Munţilor Vrancei, Şipotul lui Bucur - izvor în Dealul Răchitaşului şi să mergeţi, de ce nu, pe urmele haiducului Bucur.

Turiştii care vor să-şi petreacă vacanţa în această comoară a Vrancei trebuie să se intereseze dinainte, pentru că oferta nu este prea bogată.