Sari la conținut
News Alert

Sudul litoralului, între şantier şi paragină

Sudul litoralului. Anul trecut şi acum. Imaginile par trase la indigo. În 2015, în aceeaşi perioadă, şantierele erau la tot pasul, muncitorii lucrau de zor: vopseau borduri, nivelau plajele şi făceau returşuri la terase şi hoteluri.

Şi acum zona de promenadă e un şantier. De jur împrejurul portului turistic, muncitorii şi utilajele sunt ca acasă.

Faleza refăcută de la zero pe bani europeni trebuie să fie gata cât mai repede.Până acum, a fost scos asfaltul vechi, s-au făcut săpături şi nivelări. Stive de pavele sunt încă în ţiplă, dar urmează să fie aşternute în curând peste stratul de beton. De 1 mai, turiştii care trag la hotelurile din vecinătate se vor trezi în zgomotul infernal al utilajelor. Termenul de finalizare al falezei este 15 mai.

Dumitru Filip, consiler pe probleme de turism Primăria Mangalia: „Ce putem să spunem, orice lucrare, aşa cum se ştie şi în casă când faci curăţenie generală, se întâmplă mai întâi un deranj, până când totul se pune la punct.”

În imediata apropiere a promenadei, alt şantier. Acolo se ridică un parapet de beton, lung de 500 de metri, gândit pentru siguranţa turiştilor. Anul trecut, acolo era doar o balustradă de protecţie. Parapetul a fost contestat de localnici, care şi-au vărsat oful pe primar şi pe constructor pentru că nu mai pot admira marea decât prin mici spaţii rămase între ziduri.

„Mi-a zis fiica mea că mamă, se face un gard de nu poţi să mai vezi marea. Şi am rămas surprinsă.”

Virgil Casian, şef de şantier: „Va avea o înălţime de 80 de centimetri, în această parte. Ce vedeţi dumneavoastră acum sunt straturile de pământ, de piatră care s-au excavat şi în jur de 65 de centimetri se încarcă cu nisip, strat de nisip, strat de piatră, strat de beton, iar strat de nisip şi granitul la urmă.”

Şi micii întreprinzători, care anii trecuţi nu şi-au pus la punct afacerile, trag acum din greu să termine de zidit, de vopsit faţadele şi de schimbat mesele, ori mobila din camere.

„Vi se pare pregătită Mangalia pentru 1 Mai, pentru sărbătorile pascale? Eee, na!... ”

„Peste câţiva ani mai veniţi la noi? Mai venim luna viitoare. Nu se va întâmpla nimic! Nu se va întâmpla nimic, spuneţi dumneavoastră? Nu!”

Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora şi Saturn încearcă de la un an la altul să scape de aerul prăfuit şi trist.

Olimpul este în continuare aceeaşi staţiune încremenită în timp , cu hoteluri abandonate, străjuite de alei crăpate şi ziduri mâncate de vreme, cu clădiri abandonate şi garduri ruginite. La Neptun, ca şi anul trecut, schimbări fac mai mult micii întreprinzători.

Merge? Foarte bine. Ce mai aveţi de făcut acum? Eh, curăţenie. Terminaţi până la 1 Mai? Sperăm, să sperăm şi noi.”

La Jupiter, lucrurile s-au mai urnit, faţă de 2015, când renovările s-au rezumat la faţade vopsite şi astuparea găurilor din zidurile hotelurilor. Noi afaceri s-au pus pe picioare.Hotelierii s-au zbătut să le ofere condiţii mult mai decente vizitatorilor.

Paul Greavu, reporter Digi24: „În spatele meu, o terasă nouă este amenajată, pe partea cealaltă a drumului, un utilaj lucrează de zor, iar aici, un complex turistic este refăcut aproape în totalitate. Se toarnă beton, se montează pavelele, se zidesc pereţii. Practic, în această intersecţie din staţiunea Jupiter, şantierul este cuvântul de ordine.”

Iuliana Anghel, şef de recepţie hotel 3*: „Într-adevăr, toată lumea investeşte şi încearcă să obţină ceva mai bun. Dar nu ştim cu ce rezultate pe viitor, să vedem. Fluxul de turişti să fie mai mare.”

Aurelian Marin, consultant în turism: „Au fost rezultate foarte bune, au fost rezultate în creştere. Din câte ştiţi, mare parte dintre hoteluri au trecut pe regim all inclusive în urmă cu doi trei ani.”

Cu toate acestea, în Sudul litoralului rezervările pentru 1 Mai ating cu greu pragul de 30%. Asta înseamnă că în Mangalia şi în staţiunile din sud nu vor ajunge mai multe de 4-5000 de vizitatori, la debut de sezon.