Sari la conținut

Turism extrem: Teroriștii islamiști vor să atragă vizitatori în Siria și Irak

Broşura turistică scoasă pe piaţă de islamişti are fotografii care pot părea idilice la o primă vedere. De exemplu, un salt de pe stânci în apele unui râu are toate şansele să atragă turiştii. Aceasta până se observă, în plan îndepărtat, fumul provocat bombardamente.

De asemenea, o seară petrecută cu prietenii sau familia la piscină poate părea interesantă. Ar fi totuşi o problemă, pentru că piscinele promovate în broşură au fost folosite anterior de terorişti pentru a executa prin înecare zeci de oameni închişi în cuşti metalice.

În paralel cu jihadiştii, o altă ofertă turistică vine de la Damasc. Dornic să se laude că a reluat controlul asupra unor regiuni disputate cu Statul Islamic şi alte grupări rivale, guvernul sirian promovează intens obiective turistice reale, dar grav afectate de războiul civil.

Un exemplu este faimosul castel al cavalerilor templieri de lângă oraşul Homs. Construit în secolul al VIII-lea, Crac de Chevaliers a fost distrus parţial chiar de armata guvernamentală, care a bombardat lunetiştii ascunşi printre ruine, dar şi de către rebeli, care au ciuruit zidurile aproape milenare.

Vizitele de la Crac de Chevaliers fac parte dintr-un program mai amplu al guvernului sirian de promovare turistică. Din luna mai se desfăşoară un Festival al Turismului în regiunile controlate încă de regimul Assad, de multe ori la doi paşi de linia frontului. Nu există date independente despre eficienţa acestui program de promovare.