„Turist Acasă” de la Constanța. Irina Radu: Îmi doresc să filmez orașele antice de sub Marea Neagră

Data publicării:
MG 0659

1. Care a fost cel mai frumos material pe care l-ai filmat?

Toate reportajele pe care le-am realizat au ceva special. Am căutat întotdeauna să le arăt telespectatorilor că, dincolo de o cetate părăsită sau o biserică veche, există întotdeauna povești fascinante. Însă un moment deosebit a fost atunci când am filmat în locul în care am crescut, în orașul Mangalia.

Am petrecut o zi întreagă într-un loc uitat demult, dar cu o poveste și o istorie fascinantă. Este vorba despre Herghelia Mangalia, locul în care, în secolul trecut, veneau oameni din întreaga Europă pentru concursurile de galop. Acolo i-am cunoscut pe oamenii care au reușit să țină în viață acest complex și care i-au redat gloria de odinioară.

La herghelie am vazut un lucru nemaiîntâlnit în România: 350 de exemplare de cai, iepe, mânji și armăsari pur-sânge arab.

2. Care a fost reacția oamenilor, ai primit felicitari, ai reușit să îi ajuți să descopere locuri noi?

Am fost plăcut impresionată atunci când oamenii m-au recunoscut și m-au oprit pe stradă să mă felicite pentru emisiune. Mi s-a întâmplat de multe ori să primesc sugestii pentru edițiile urmatoare, chiar de la telespectatori.

Unii mi-au spus că au trecut prin locurile în care a ajuns și echipa noastră, însă nu le-au cunoscut întreaga poveste, sau au aflat lucruri neștiute chiar de la noi. Alții au văzut Dobrogea prin ochii noștri.

3. Ai simțit vreodată că ești „Turist Acasă”?

De multe ori! Am ajuns în locuri de care nici eu nu auzisem sau despre care știam foarte puține. Am descoperit meleaguri de o frumusețe rară ce nu poate fi descrisă sau redată printr-o fotografie. Locuri care pur și simplu mi-au tăiat respirația.

Cu fiecare ediție sunt „Turist Acasă”, pentru că toate locurile, clădirile și personalitatile au ceva unic, ceva ce nu a mai fost descoperit sau spus.

4. Există un loc pe care ți-ai dori să îl prezinti celor de acasă, pe care nu ai reușit încă să îl filmezi?

Sunt multe locuri pe care abia aștept să le explorez și să le arăt telespectatorilor. Îmi doresc, spre exemplu, să filmez orașele antice de sub Marea Neagră. Nu mulți știu că, pe o distanță de 300 de metri în largul falezei Cazinoului, se află ruinele subacvatice ale portului vechii cetăți tomitane, docuri, depozite și alte structuri antice.

La fel se întâmplă și în cazul orașului Mangalia, o bună porțiune din vechea Cetate Callatis se află sub apă. Este nevoie de multe demersuri și multă muncă, însă aceste lucruri vor fi realizabile, în curând, iar telespectatorii vor vedea, cu adevărat, lucruri inedite.

5. Într-un top 3 care ar fi locațiile tale favorite din Dobrogea?

Pentru mine, cele mai frumoase locuri sunt acelea care au fost mai puțin explorate. Aș putea să spun Ținutul Hagienilor, unde am văzut cele mai frumoase priveliști și Mănăstirea Colilia, un loc de rugăciune deosebit aflat în mijlocul naturii. Însă, Centrul Vechi al orașului Constanța este, de departe, locul în care aș putea să realizez zeci de emisiuni, pentru că are multe povești fascinante.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri