Sari la conținut

TURIST ACASĂ. Valea melcilor de piatră


În urma cu peste 65 de milioane de ani, pe vremea când încă trăiau dinozaurii, acest loc era fundul unei mări. Urmele pietrificate de pe acest deal sunt melci care au trăit în acele vremuri în ape. 

„În această zonă trăiau melci marini, acteonela gigante, această specie de melci, după ce mureau cădeau pe fundul mării şi, practic, cochiliile lor erau prinse în nisipul şi mâlul care se afla pe fundul mării. Ulterior, în milioane de ani, acestea s-au fosilizat, deci practic au devenit pietre, şi din acel nisip de pe fundul mării s-au format gresiile în care sunt incluse aceste fosile de melci”, a spus speologul Christian Ciubotărescu. 

Odată cu ridicarea Europei şi, implicit, a Munţilor Apuseni, straturile de fosile au luat forma unui deal. Peste 35 de specii de melci se pot observa pe pietre. Relieful se modifică, însă e vorba de mii de ani până când aceste mărturii să se şteargă. Conştienţi de potenţialul turistic uriaş, mai marii comunei Vidra au deschis un centru de informare aici. 

Centrul are scopul de a informa turiştii, vizitatorii vin, ne treg pragul, le oferim broşuri, pliante, avem şi expoziţia etnografică situată în vecinătate. Pentru cei interesaţi să o viziteze, le acordăm sprijinul, consiliere. De asemenea, mergem cu ei şi pe teren pentru a vizita atracţiile din zonă”, a spus Ada Resiga, reprezentantul centrului de informare turistică Vidra. 

Turiştii ajunşi la Vidra pot observa cu uşurinţă zecile de specii de pietre-melc de diferite forme şi mărimi. Iar la atingerea acestora încă se mai simte spirala fină de pe spatele cochiliilor. Locul este de o frumuseţe rară, motiv pentru care a fost transformat în arie protejată geologică. 

„Zona e foarte frumoasă, dar din pacate e puţin cunoscută. Noi am ajuns aici datorită internetului. Soţia le cauta foarte mult, eu sunt mai mult cu plimbatul, sa zic aşa. Dar sunt locuri de văzut”, a adăugat Ada Resiga. 

În zona Dealului cu melci există trei pensiuni unde turiştii se pot caza la preţuri accesibile. O noapte costă în jur de 100 de lei, cu micul dejun este inclus. 

„La pensiune, noi încercăm să le oferim clienţilor o mâncare foarte bună, mâncare tradiţională, încercăm să folosim produsele din gospodărie, ouă, lapte, chiar şi carne de găină, de pui şi ceea ce se găseşte în zona noastră. Mâncare naturală, mâncare foarte bună, foarte gustoasă şi gătite după reţete, de-ale noastre de-aici, tradiţionale”, a spus Lia Vîrciu, reprezentant pensiune. 

Iar zona abunda de locuri incredibile de relaxare şi petrecere a timpului liber. „Orice turist care vizitează Vidra are multe de vizitat, avem atât două arii protejate, avem monumente istorice. Aş începe cu ariile protejate, este vorba de Dealul cu melci şi Cascada Pişoaia. Din punct de vedere istoric, avem biserica de lemn din Goieşti, costruită în 1712, cea mai înaltă din Apuseni cu turn de lemn şi biserica de piatră din satul Poieni din 1684”, a spus Alexandru Resiga, primarul comunei Vidra. 

Aerul puternic, de munte, verdeaţa crudă, mâncărurile tradiţioanele şi frumuseţile nealterate ale naturii sunt reţeta unui concediu perfect pentru această toamnă.