Sari la conținut

A murit artistul care deținea titlul de „cel mai bătrân actor din lume în activitate”

Vladimir_Zeldin_in_Kremlin_21_May_2015-1

Vladimir Zeldin, foto: Kremlin.ru

Artistul rus Vladimir Zeldin, care a deţinut titlul de „cel mai bătrân actor din lume în activitate”, a murit luni dimineaţă la vârsta de 101 ani, la Institutul de Urgenţe Sklifosovsky din Moscova, a anunţat soţia lui, Ivetta Kapralova, informează news.ro.

Vladimir Zeldin a devenit celebru graţie rolului unui cioban pe care l-a interpretat în 1941 în filmul „Svinarka i pastukh/ They Met In Moscow”.

Filmările de la acel lungmetraj au început cu doar câteva luni înainte ca Germania să invadeze Uniunea Sovietică, iar Zeldin a fost trimis pe front. Iosif Stalin, liderul Uniunii Sovietice, a ordonat ca Zeldin să revină la Moscova, pentru a putea să încheie filmările de la acea peliculă.

După „They Met In Moscow”, Vladimir Zeldin a jucat în peste 60 de filme, remarcându-se în pelicule precum „The Princess and the Pea” (1976) şi „Ten Little Indians” (1987).

De asemenea, a avut o carieră de succes şi în teatru şi ar fi trebuit să joace într-un nou spectacol pe 16 noiembrie.

Vladimir Zeldin a intrat în istorie şi în domeniul sportului, devenind cel mai vârstnic purtător al torţei olimpice, în cadrul unei etape de transmitere a acesteia, în octombrie 2013, pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.