Cum se otrăvește un actor cu nicotină pentru un rol memorabil

Data actualizării: Data publicării:
GARY OLDMAN IN ROLUL CHURCHILL

„Darkest Hour” este filmul despre primele zile din mandatul de premier al lui Winston Churchill, un rol pentru care Gary Oldman este dat ca favorit la Oscar. A trebuit să îndure peste 200 de ore de machiaj pentru acest rol și spune că s-a intoxicat cu nicotină de la cele 400 de trabucuri fumate în timpul filmărilor. Rezultatul a meritat însă.

Suntem în mai 1940. Războiul a început în Europa de câteva luni și este un dezastru pentru aliați. Iar Marea Britanie caută un lider providențial care să o poată trece cu bine prin furtuna războiului.

„Darkest Hour” nu e o parodie, dar accentele comice sunt numeroase și nu neapărat în răspăr cu biografia marelui om politic Winston Churchill.

„Darkest Hour" spune povestea primelor săptămâni din mandatul lui Churchill, când politicianul - cunoscut până atunci pentru câteva dezastre militare și politice - apare ca soluția de avarie într-un moment în care nimeni nu voia funcția. Forțele britanice de pe continent sunt încercuite la Dunkirk, Franța e aproape de capitulare, iar America nu dă semne că ar vrea să intre în război.

Doar că, așa cum făcuse o viață întreagă, Winston Churchill nu e dispus să dea înapoi. La 65 de ani, și cu o carieră politică minoră comparativ cu ambițiile imense, „bulldog”-ul britanic e gata să se ia la trântă cu ceva mai mare.

Regizat de Joe Wright, „Darkest Hour” vine ca o completare - neintenționată - a blockbuster-ului „Dunkirk”, apărut cu câteva luni în urmă. Cele două filme se suprapun în cronologia afectivă a celui de-al Doilea Război Mondial.

Evacuarea trupelor britanice de la Dunkirk este unul dintre momentele-cheie ale războiului. Evitarea unui dezastru se transformă într-o victorie de moral care unește o națiune - iar meritul este al lui Winston Churchill.

Nu e însă prima dată când regizorul Joe Wright atinge subiectul Dunkirk. În drama romantică „Atonement”, din 2007, Wright închipuise o scenă impresionantă pe plaja de la Dunkirk. Personajul principal din „Atonement”, interpretat de James McAvoy, se plimbă pe plajă minute în șir, o bijuterie a ingeniozității regizorale, și unul dintre cel mai impresionante planuri-secvență din istoria cinema-ului. În „Darkest Hour”, Joe Wright trage din nou cu toate armele din dotare: o imagine impecabilă și coloana sonoră înălțătoare a colaboratorului său frecvent, Dario Marianelli. Totul însă gravitează în jurul prestației impresionante a lui Gary Oldman.

Peste 200 de ore de machiaj a trebuit să îndure Gary Oldman pentru acest rol. Actorul a mai declarat că s-a „otrăvit cu nicotină” de la cele 400 de trabucuri fumate în timpul filmărilor. Rezultatul, însă, a meritat. Oldman a câștigat recent Globul de Aur pentru rol principal într-o dramă și este considerat unul dintre favoriții la Oscar.

Ben Mendelsohn face și el o partitură excelentă în rolul regelui bâlbâit, Georg e al VI-lea. Criticii au spus că e chiar mai bun decât Colin Firth, premiat cu Oscar pentru interpretarea aceluiași personaj în „The King Speech”. Regele nu și l-ar fi dorit pe Churchill premier, dar propria lui dificultate de vorbire l-a făcut să-l aprecieze mai mult pe unul dintre marii oratori ai istoriei.

Lily James este secretara personală a lui Churchill, iar Kristin Scott Thomas a fost distribuită în rolul lui Clementine Churchill - proverbiala femeie „și mai puternică” din spatele bărbatului puternic.

Cu o distribuție de excepție, „Darkest Hour” rămâne totuși un one-man show, pe măsura personajului istoric pe care îl surprinde.

Gary Oldman face unul dintre acele roluri care definesc o carieră, deși e imposibil de recunoscut sub atât de mult machiaj. Spectatorii îl vor recunoaște însă pe Winston Churchill. Și, în ciuda libertăților luate de scenariști sau chiar de actorul din rolul principal, „Darkest Hour” va seta baremul pentru orice film despre omul votat cel mai mare britanic din toate timpurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri