Filmul „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu concurează la Cannes 2019

Data actualizării: Data publicării:
Scenă din filmul „La Gomera”
Scenă din filmul „La Gomera” Foto: Vlad Cioplea

Filmul „La Gomera”, al cincilea lungmetraj de ficţiune al lui Corneliu Porumboiu, a fost selectat în competiţia celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, unde va avea premiera mondială. Pelicula lui Corneliu Porumboiu va concura pentru trofeul Palme d'Or cu lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne, relatează News.ro.

Corneliu Porumboiu, credit photo Tudor Mircea
Cornel Porumboiu. Credit foto: Tudor Mircea

 Festivalul de la Cannes se va desfășura în perioada 14-25 mai 2019. „La Gomera”, primul film al lui Corneliu Porumboiu care este realizat și în afara țării, a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

La Gomera still 1, credit photo Vlad Cioplea
Vlad Ivanov, în „La Gomera” Foto: Vlad Cioplea

Imaginea filmului scris şi regizat de Corneliu Porumboiu este semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcţia artistică.

La Gomera still 2, credit photo Vlad Cioplea
Catrinel Menghia în „La Gomera” Foto: Vlad Cioplaea

Iată ce a declarat Corneliu Porumboiu pentru Digi24 după vestea că „La Gomera” a fost selecționat la Cannes:

Ce l-a inspirat pe Corneliu Porumboiu pentru filmul „La Gomera”

Cristi, un poliţist român corupt, implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge pe insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa El Silbo, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să îl elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral El Silbo, într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal şi non-verbal”, declara în timpul filmărilor Corneliu Porumboiu. „În urmă cu câţiva ani, am urmărit un documentar despre El Silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariţie, redescoperit şi folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat şi motivat să scriu această poveste”, a adăugat regizorul.

La Gomera still 3, credit photo Vlad Cioplea
Scenă din filmul „La Gomera” Foto: Vlad Cioplea

„La Gomera” este o producţie 42 KM FILM în coproducţie cu Les Films du Worso (Franţa), Komplizen Film (Germania). Coproducători sunt şi Arte Grand Accord, Film i Vast şi Filmgate Films (Suedia). Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) şi Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach şi Maren Ade.

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages şi va fi lansat în cinematografele din România în toamna acestui an.

Palmares Corneiul Porumboiu

Corneliu Porumboiu, născut în 1975, la Vaslui, a studiat regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. După o serie de filme de scurtmetraj („Pe aripile vinului”, „Călătorie la oraş” şi „Visul lui Liviu”), Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006 cu filmul „A fost sau n-a fost?”. Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d'Or şi premiul pentru distribuţie Label Europa Cinémas.

Al doilea lungmetraj al lui, „Poliţist, adjectiv”, a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

Au urmat filmele „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” (2013) şi „Al doilea joc” (2014).

În 2015, a lansat la Cannes lungmetrajul „Comoara”, pentru care a fost recompensat cu premiul Un Certain Talent al secţiunii Un Certain Regard.

În februarie 2018, şi-a prezentat documentarul „Fotbal infinit” la Festivalul de Film de la Berlin.

Cine mai vine la Cannes

Juriul de la Cannes va fi condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu, iar filmul „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch va deschide evenimentul şi competiţia.

Actorul Alain Delon va fi recompensat cu Palme d'Or onorific.

Romantismul şi politica, dragostea şi revolta, sunt temele abordate în filmele selectate. Multe femei regizor, 13 la număr în selecţia oficială, debuturi, pictori şi zombies sunt câteva dintre elementele care caracterizează filmele incluse în selecţia oficială.

 

În competiţia Cannes FF 2019 au fost anunţate 19 lungmetraje: „The Dead Don't Die”, de Jim Jarmusch, „Dolor y Gloria”, de Pedro Almodóvar, „Il traditore”, de Marco Bellochio, „The Wild Goose Lake”, de Diao Yinan, „Parasite”, de Bong Joon Ho, „Le Jeune Ahmed”, de Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne, „Roubaix, une lumiére!”, de Arnaud Desplechin, „Atlantique”, de Mati Diop, „Matthias et Maxime”, de Xavier Dolan, „Little Joe”, de Jessica Hausner, „Sorry We Missed You”, de Ken Loach, „Les misérables”, de Ladj Lee, „A Hidden Life”, de Terrence Malick, „Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles, „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, „Frankie”, de Ira Sachs, „Portrait de la Jeune Fille en Feu”, de Céline Sciamma, „It Must be Heaven”, de Elia Suleiman, „Sybil”, de Justine Triet.

În afara competiţiei: „Les Plus Belle Années d'une Vie”, de Claude Lelouch, „Rocketman”, de Dexter Fletcher, „Too Old To Die Young – North of Hollywood, West of Hell”, de Nicolas Winding Refn, „Diego Maradona", de Asif Kapadia, „La Belle Epoque”, de Nicolas Bedos. 

Elton John va fi prezent la Cannes pentru prezentarea filmului biografic „Rocketman” din afara competiţiei.

Filmul lui Tarantino, realizat pe peliculă de 35 mm, nu este gata. A fost anunţat prematur de presă, dar nu va fi prezentat pe Croazetă.

În Séance Minuit, a fost anunţat deocamdată „The Gangster, the cop, the devil”, de Lee Won-Tae, iar în Séance Spéciale, „Share”, de Pippa Biamnco, „For Sama”, de Waad Al Kateab & Edward Watts, „Etre Vivant et le Savoir”, de Alain Cavalier, „Family Romance, LLC”, de Werner Herzog, şi „Que sea ley”, de Juan Solanas.

În secţiunea Un Certain Regard au fost anunţate 16 lungmetraje: „Vida Invisivel”, de Karim Aïnouz, „Dylda”, de Kantemir Balagov, „Les Hirondelles de Kaboul”, de Zabou Breitman & Eléa Gobé Mévellec, „La Femme de mon Frère”, de Monia Chokri, „The Climb”, de Michael Covino, „Jeanne”, de Bruno Dumont, „O Que Arde”, de Olivier Laxe, „Chambre 212”, de Christophe Honoré, „Port Authority”, de Danielle Lessovitz, „Papicha”, de Mounia Meddour, „Adam”, de Maryam Touzani, „Zhou Ren Mi Mi”, de Midi Z, „Liberté”, de Albert Serra, „Bull”, de Annie Silverstein, „Summer of Changsha”, Zu Feng, „Evge”, de Nariman Aliev.

În zilele următoare, vor fi anunţate şi celelalte filme care vor fi prezentate în selecţia oficială.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri