Oppenheimer va fi în sfârșit lansat în cinematografele din Japonia

Data actualizării: Data publicării:
Actorul Cillian Murphy în rolul savantului J. Robert Oppenheimer din filmul „Oppenheimer”
Cillian Murphy în rolul savantului J. Robert Oppenheimer din filmul „Oppenheimer”. Foto: Profimedia Images

Oppenheimer va ajunge pe marile ecrane din Japonia începând cu 29 martie, a anunțat miercuri compania de distribuție Bitters End, în pofida criticilor potrivit cărora filmul ignoră în mare măsură distrugerile provocate de bombardamentele atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, transmite Reuters.

Data lansării are loc la aproape opt luni după apariția meme-urilor Barbenheimer, în care comedia lui Greta Gerwig este asociată cu Oppenheimer, film biografic despre fizicianul care a stat la baza bombelor atomice lansate asupra oraşului Hiroshima şi, trei zile mai târziu, asupra oraşului Nagasaki, ucigând aproximativ 200.000 de persoane.

Unii au împărtăşit meme-uri şi artă care combină imaginile roz din Barbie cu norii de ciuperci şi exploziile din Oppenheimer.

După indignarea provocată de meme-urile cu Barbenheimer, Warner Brothers Japan le-a prezentat scuze japonezilor.

"Ne cerem scuze celor care s-au simţit jigniţi de această serie de reacţii lipsite de consideraţie", a spus compania la acel moment.

Un purtător de cuvânt al Bitters End a refuzat să vorbească despre data de lansare sau să spună de ce a durat mai mult de jumătate de an pentru ca Oppenheimer să fie proiectat în Japonia.

Într-o declaraţie preluată de presa japoneză, compania a precizat că a luat această decizie după lungi discuţii care au ţinut cont de reacţiile de respingere pe care le-a stârnit în Japonia după ce a fost lansat la nivel internaţional în acelaşi timp cu filmul de comedie Barbie, în luna iulie.

Filmul biografic regizat de Christopher Nolan despre pionierul bombei atomice, J. Robert Oppenheimer, a avut încasări de peste 950 de milioane de dolari la nivel mondial de la premiera din iulie.

Oppenheimer a fost lansat în Coreea de Sud în luna august şi s-a dovedit a fi un succes de box office în China şi pe alte pieţe asiatice, dar la acel moment nu a fost stabilită nicio dată pentru o lansare în Japonia, ceea ce i-a determinat pe unii să se întrebe dacă cinematografele din această ţară îl vor difuza vreodată.

Oppenheimer, în care Cillian Murphy joacă rolul "părintelui" bombei nucleare, a fost, de asemenea, criticat de grupurile antinucleare pentru că nu a descris adevărata oroare a devastării provocate de bombe la Hiroshima şi Nagasaki.

Statele Unite au lansat o bombă nucleară asupra orașului Hiroshima la 6 august 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ucigând mii de oameni pe loc și aproximativ 140.000 până la sfârșitul anului. Statele Unite au lansat o altă bombă asupra orașului Nagasaki trei zile mai târziu, care a ucis peste 73.000 de persoane. Japonia a capitulat la 15 august.

Distrugerile provocate în cele două oraşe - despre care mulţi din SUA cred că au forţat Japonia să capituleze câteva zile mai târziu - sunt menţionate, dar nu şi prezentate în film.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri