Regizorul Radu Jude, ironii fine la adresa „boierilor minții” care au criticat în termeni duri filmul „Touch Me Not”

Data publicării:
RADU JUDE-Mediafax Foto-Razvan Chirita

Regizorul Radu Jude i-a ironizat pe cei care s-au declarat indignați de filmul „Touch Me Not” („Nu mă atinge-mă”), debutul în lungmetraj al Adinei Pintilie. Printre persoanele publice care au vorbit în termeni negativi de filmul care anul acesta a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin se numără Mihail Neamţu, Adrian Papahagi sau Dan Negru.

„Succesul în România, cel puţin în cinema, se măsoară nu doar prin obţinerea unui premiu important, ci şi prin reacţiile obţinute de la aceşti boieri ai minţii”, a scris Radu Jude pe Facebook.

Redăm mai jos întreg mesajul postat de regizorul Radu Jude pe Facebook:

„Coincidenţa (sau nu?) face ca în aceeaşi perioadă cu "festivalul de conferinţe Humanitas" să aibă loc pe facebook şi festivalul descoperirii de către elitele noastre a criticii de film (varianta Bradshaw, dar oamenii sînt la început, nu e grav). Lucrul mi se pare îmbucurător. Cine ştie, mîine-poimîine Adrian Papahagi va fi un Pauline Kael local, Baconschi, pe filieră franceză, un Andre Bazin "boieresc", iar pe părintele Capsali, care e mai hardcore, nu îl pot compara decît cu Gilles Deleuze. În acest timp, Mihail Neamţu va edita, probabil, Cahiers du cinema (sau măcar Film Menu), dată fiind aplecarea dumnealui pentru antreprenoriat. În fine, încep să cred că succesul în România, cel puţin în cinema, se măsoară nu doar prin obţinerea unui premiu important, ci şi prin reacţiile obţinute de la aceşti "boieri ai minţii" şi de la prietenii lor. Prietenii lor, adică indivizi gen Dan Negru şi toţi bagabonţii semi-analfabeţi care le ţin isonul la comentarii. Cui i se pare că alianţa e ciudată, să citească "Originile totalitarismului" de Hannah Arendt, măcar capitolul unde descrie cum, la început, Hitler a fost susţinut nu de mase, aşa cum se crede, ci de elitele intelectuale în alianţă cu plebea ("mob" e cuvîntul din original, mai sugestiv)”.  

„Nu mă atinge-mă” este lungmetrajul de debut al regizoarei Adina Pintilie și a câștigat trofeul Ursul de Aur la cea mai recenta ediție a Festivalului de Film de la Berlin.

Acesta este cel de-al doilea trofeu Ursul de Aur pe care l-a obținut filmul românesc, după ce, în 2013, Călin Peter Netzer a reușit pentru prima dată această performanță, cu pelicula „Poziția Copilului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri