Sari la conținut

Roman Polanski, acuzat de viol pentru a treia oară

Regizorul Roman Polanski, recompensat cu Oscar, a fost acuzat de viol pentru a treia oară, o femeie spunând marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în Los Angeles, că cineastul ar fi agresat-o în 1973, când ea avea vârsta de 16 ani, informează bbc.com, citat de News.ro.

Polanski attends extradition hearing in Poland over 1977 conviction

Foto: Beata Zawrzel/Demotix/Corbis

Femeia, identificată drept Robin, s-a prezentat la conferinţa de presă alături de avocatul ei, Gloria Allred. Ea nu îl poate da în judecată pe Roman Polanski într-un tribunal penal, pentru că a depăşit termenul legal de depunere a plângerii.

Totuşi, Robin poate depune mărturie împotriva cineastului în procesul de viol intentat de o altă femeie, Samantha Geimer, care a cerut recent încheierea cazului, spunând că l-a iertat pe regizor.

Robin a spus în cadrul conferinţei de presă că a ”înfrutiat-o” vestea că procesul intentat de Samantha Geimer împotriva lui Roman Polanski ar putea fi încheiat. Ea a adăugat că regizorul ar trebui să fie tras la răspundere pentru atacul asupra acesteia.

”La o zi după ce s-a întâmplat, i-am spus unui prieten că Roman Polanski mi-a făcut asta. Motivul pentru care, cu această singură excepţie, am păstrat întâmplarea pentru mine, a fost că nu mi-am dorit ca tatăl meu să facă ceva ce i-ar fi putut aduce o condamnare la închisoare pe viaţă”, a spus Robin.

Avocaţii lui Roman Polanski nu au comentat încă recentele acuzaţii.

În iunie, Samantha Geimer a cerut în instanţă încheierea procesului, din îngăduinţă pentru ea şi familia ei, precizând că l-a iertat pe regizor în urmă cu mulţi ani.

Făcându-şi prima apariţie publică la o audiere în acest proces, Samantha Geimer a spus că îşi doreşte de mai multe decenii să fie închis cazul.

”V-aş implora să luaţi în considerare să acţionaţi pentru închiderea acestui caz, într-un gest de îngăduinţă faţă de mine şi de familia mea. Justiţia nu este doar despre pedeapsă. Este şi despre echitate şi respect”, i-a spus ea judecătorului Scott Gordon, la Tribunalul Superior din Los Angeles.

Judecătorul a spus că va da verdictul la o altă dată. În luna aprilie, el a respins cererea cineastului franco-polonez de a putea să revină în Statele Unite fără să rişte să ajungă la închisoare, la patru decenii după ce a fugit din această ţară din cauza procesului.

Roman Polanski a fost acuzat că a drogat şi apoi a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani în vila lui Jack Nicholson în anul 1977. Regizorul a recunoscut că a întreţinut raporturi sexuale cu acea minoră, după ce celelalte capete de acuzare au fost abandonate, şi a petrecut 42 de zile în închisoare, după o înţelegere cu Procuratura, înainte de a fi eliberat pe cauţiune.

Cineastul a fugit apoi în Franţa, în 1978, temându-se că va primi o pedeapsă mai dură, dacă acea înţelegere cu procurorii ar fi fost invalidată de un judecător. De atunci, Roman Polanski nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite.

Harland Braun, avocatul regizorului, i-a cerut judecătorului să îi ofere acces la mărturia despre înţelegerea din 1977. Avocatul speră să folosească mărturia drept probă pentru a convinge autorităţile europene să anuleze mandatul internaţional de arestare împotriva regizorului.

Roman Polanski a fost arestat, pe baza unor mandate americane, în Polonia şi în Elveţia, în ultimul deceniu, însă, în final, ambele ţări au refuzat să îl extrădeze.

În 2010, actriţa britanică Charlotte Lewis l-a acuzat, la rândul ei, pe Roman Polanski că a violat-o în Paris, în 1983, când ea avea vârsta de 16 ani. Actriţa a fost reprezetată, de asemenea, de Gloria Allred.

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului ”Cuţitul în apă”, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria ”cel mai bun film străin”, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum ”Repulsie”, ”Fundătura”, ”Copilul lui Rosemary”, ”Cartierul chinezesc”, ”Pianistul” şi ”Venus înveşmântată în blănuri”. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.