Sari la conținut

Seria evenimentelor aniversare „Leontina Văduva 30”

Anul 2016 marchează trei decenii de când o tânără soprană din România cucerea laurii Concursului Internaţional de Canto de la Toulouse şi îşi deschidea, astfel, porţile Europei şi ale întregii lumi muzicale. 30 de ani mai târziu, numele Leontina Văduva reprezintă unul dintre cele mai sonore nume ale solisticii internaţionale.

leontina_oct_fb_cover_corect

Leontina Văduva a fost prezentă pe scenele de la Royal Opera House Covent Garden din Londra, Opera din Paris, Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Viena, Théâtre du Capitole din Toulouse, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Opera Comică din Paris, Opera Națională din Bordeaux, New National Theatre din Tokyo, Opera din San Francisco, Teatro Municipal din Santiago de Chile, Teatro Colon din Buenos Aires. Cu acest prilej interpreta este omagiată, printr-o serie de evenimente aniversare, în perioada 3 – 8 octombrie, organizate sub titlul: „Leontina Văduva 30”:

5 octombrie 2016, ora 19:00, Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni: o nouă ediție a serilor muzicale OPERA FANtastica – Luminița Arvunescu în dialog cu Leontina Văduva. În cadrul evenimentului câţiva dintre cei mai dragi ucenici din generaţia mai tânără: sopranele Alexandra Doboș-Rodriguez și Ramona Păun, tenorul George Ionuț Vârban şi mezzo-soprana Florentina SOARE, alături de violonista Clara Cernat, profesor de vioară la Conservatorul din Toulouse și director artistic al festivalului Rencontres Musicale de Nailloux, o vor sărbători pe îndrăgita soprană printr-o serie de surprize muzicale.

7 octombrie 2016, ora 19:00, Sala Radio: Gala Aniversară Leontina Văduva 30. Evenimentul marchează deschiderea stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România și aniversarea celor 30 de ani de carieră internațională ai sopranei Leontina Văduva.

La eveniment vor participa: baritonul Florin Estefan, soprana Alexandra Doboș-Rodriguez, tenorul George Ionuț Vârban şi mezzo-soprana Florentina Soare. Li se adaugă un invitat special în persoana violonistei Clara Cernat, profesor de vioară la Conservatorul din Toulouse și director artistic al festivalului Rencontres Musicale de Nailloux – festival care o va aniversa pe Leontina Văduva printr-un concert susținut de soprană la Biserica din Nailloux, în toamna acestui an. De asemenea, pentru acest moment aniversar, pianistul și compozitorul Thierry Huillet va prezenta în premieră mondială absolută, prin intermediul violonistei Clara Cernat, piesa Une nuit a Buenos Aires.

Excelenţa sonoră va fi asigurată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea și de Corul Academic Radio, sub conducerea dirijorului Ciprian Țuțu. Fragmente din cele mai cunoscute opere, precum Romeo şi Julieta, Manon, Evgheni Oneghin, Cenusăreasa, Traviata, I Capuletti ed i Montecchi, Falstaff, Otello, vor alterna cu momente muzicale susținute de Orchestrele și Corurile Radio România, toate reunite pentru a o aniversa pe una dintre cele mai ilustre soprane ale liricii mondial.

8 octombrie 2016, ora 17:30, Galeria Creart (Piața Lahovari nr. 7): Inaugurarea expoziției de costume Leontina Văduva On Stage organizată de creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Théâtre du Capitole din Toulouse. Expoziția reunește, atât costumele purtate de soprană pe scena celebrului teatru din Toulouse în operele: Romeo și Julieta, Boema, Traviata, Manon și Giani Schicchi, cât și câteva ținute de gală ale celebrei soprane, fotografii de pe marile scene ale lumii (din arhiva personală) și afișe ale unor spectacole de operă.

Evenimentele sunt organizate de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul Național Cotroceni, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Théâtre du Capitole din Toulouse, Kaufland România, Unirea Shopping Center, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase și Povești, Domeniile Sâmburești și Acqua Carpatica, Aurel Vîrlan Photography, Theateragentur „Luisa Petrov”, Grand Hotel Continental, Valentina Bălașa Ario și Kitarodia.