Sari la conținut

Cel mai spectaculos canion amenajat din România

Puţini turişti care circulă pe Transfăgărăşan ştiu că la mică distanţă de Barajul Vidraru este cel mai frumos canion amenajat din România. Oricine vrea să îl descopere are nevoie de echipament de munte, pregătire fizică şi un aparat de fotografiat. Paşii îi poartă pe turişti, pentru trei ore, peste punţi, scări şi trepte fixate direct în stâncă, prin locuri în care apa a sculptat o adevărată minune a naturii.

28 de kilometri despart, pe Transfăgărăşan, oraşul Curtea de Argeş de locul din care începe Valea lui Stan. Cea mai spectaculoasă cale de acces este însă cea dinspre Braşov, tot pe Transfăgărăşan, pe la Bâlea Lac. Un drum de 176 de kilometri.

Reporter: "Este ora şapte şi 15 minute, am plecat de aproximativ 25 de minute din Braşov, ne îndreptăm către, poate, cea mai frumoasă şosea din România: Transfăgărăşan

"Am ajuns în punctul din care începe traseul. Am făcut peste trei ore, însă cu siguranţă a meritat, pentru că până aici, pe Transfăgărăşan, peisajul este pur şi simplu ca în poveşti.

Cea mai importantă recomandare a salvamontiştilor este legată de echipament: încălţăminte cu talpă aderentă, îmbrăcăminte adecvată, iar în rucsac o lanternă şi o folie de supravieţuire"

Regulile de abordare a traseului nu sunt multe, dar trebuie respectate cu stricteţe. Esenţial nu e doar echipamentul. Trebuie să ştii la ce să te aştepţi, mai ales din partea vremii.

Cristian Toma, administrator Salvamont Argeş: "E foarte important ca, atunci când se intră pe canion, să cunoască starea vremii, să nu meargă pe canion în momentul în care plouă sau imediat după ce s-a oprit ploaia, pentru că în aval se acumulează foarte multă apă şi pot fi surprinşi de viitură."

Valea lui Stan este cel mai lung şi mai spectaculos canion amenajat din România. Este situat în nord estul Munţilor Frunţii, foarte aproape de limita Masivului Făgăraş şi este marcat cu semnul punct roşu. La mică distanţă de locul în care am lăsat maşina, descoperim primele cascade. Şi rămânem în spaţiul îngust dintre pereţi, pentru aproape trei kilometri, pe o diferenţă de nivel de 350 de metri.

Reporter: "Zonele mai dificile de pe vale, cum sunt şi aceste cascade, au fost amenajate cu balustrade, punţi şi scări de acces, astfel încât întreg parcursul să poată fi făcut în condiţii de maximă siguranţă."

Canionul a fost amenajat pentru prima oară în 1962. Construcţiile metalice s-au degradat însă, în timp. În 2012, salvamontiştii au obţinut fonduri pentru repararea tuturor scărilor, a punţilor, balustradelor, treptelor şi a cablurilor metalice din Vale.

Turist: "Sunt foarte multe scări, în sus pe vale. E destul de dificil parcursul. Favorita mea a fost acea cascadă, care nu e departe de aici"

Turistă: "Ne place foarte mult să călătorim, ne place să ne urcăm pe stânci, iar tot ce e aici e fantastic, minunat. Obositor, dar nu greu, obositor, ne-a obosit puţin. Nu ne-am adus apă, suntem însetaţi, dar imediat bem din pârău."

Zona stâncoasă a canionului se încheie cu o urcare abruptă, până într-un loc care te îmbie la popas, după aproape două ore de efort, chiar dacă încă nu simţi că ai obosit.

Reporter: "Am ajuns în locul în care se încheie porţiunea înclinată a traseului. Popasul din Poiana Călugăriţa este premiul pe care îl primesc toţi cei care au parcurs, pe firul apei, Valea lui Stan."

Turiştii care au trăit aventura de pe canion spun că e păcat să nu rămâi în zonă cel puţin două zile. Priveliştea Barajului Vidraru, semeţia Cetăţii Poenari, plimbările cu vaporaşul pe lacul de acumulare sau evantaiul de trasee turistice din Masivul Făgăraş sunt tot atâtea motive de prelungit vacanţa. Puţini turişti stau la cort, de teama urşilor care coboară de multe ori până în zona şoselei, pe timpul nopţii.

Nicolae Bălăşescu, reprezentant hotel: "În timpul săptămânii, avem un pachet de 265 de lei pe cameră, pe noapte, în care este inclus micul dejun - şi pot să spun că avem o varietate destul de mare la micul dejun, plus accesul la piscină, saună şi jacuzzi."

Puţini turişti pleacă din Valea lui Stan fără un set de selfie-uri memorabile.