Sari la conținut
News Alert

Clădirea care amintește de România în... Budapesta

Turiştii români care ajung la Budapesta ar putea descoperi unele locuri familiare. În capitala Ungariei există, de exemplu, o clădire care ne aminteşte foarte mult de una din România. Castelul de Hunedoara...de la Budapesta. Asemănarea cu istoricul loc din România nu este întâmplătoare.

Complexul arhitectural din capitala ungară a fost construit în 1896, când se împlineau o mie de ani de la fondarea statului ungar. Intenţia arhitectului Alpar Ignac a fost să prezinte într-o singură construcţie caracteristicile mai multor stiluri de arhitectură europeană, care au influenţat şi istoria Ungariei. Cea mai remarcată clădire din acest complex este cea care este inspirată de Castelul Huniazilor din România.

Aici este acum Muzeul Agriculturii, care marchează anul acesta 120 de ani de existenţă. Nouă expoziţii permanente şi nenumărate periodice arată o imagine amplă a evoluţiei agriculturii, vânătorii, pescuitului, a exploatării şi protecţiei pădurilor, a viilor, a creşterii animalelor domestice. Aici găsim şi trofee de cerbi şi porci mistreţi, considerate şi astăzi recorduri mondiale. Muzeul încearcă să ofere o perspectivă şi asupra problemelor zilelor noastre şi pe cât posibil, a celor din viitor.

Janos Estok, director Muzeul Agriculturii, explică: „Trebuie să prezentăm subiecte cu care oamenii se confruntă zi de zi, pentru ca asta îi preocupă. Da, e important să prezentăm istoria plugului şi a aratului, cum se făcea în secolele trecute. Dar pe de altă parte, trebuie să dăm mai departe informaţii, mai ales pentru generaţiile tinere, care oferă răspuns problemelor secolului 21 sau care încearcă să arate noi perspective”.

Castelul Hundoarei sau mai exact copia acestuia din capitala ungară este un loc foarte îndrăgit de petrecere a timpului liber atât pentru locuitorii Budapestei, cât și pentru turiști.