Sari la conținut
News Alert

Lacul preferat al regelui Ferdinand I

La doar cinci kilometri de Anina, singura localitate din România care se citeşte la fel de la cap la coadă şi invers, se află unul dintre cele mai frumoase lacuri din ţară: Buhui. Obiectivul turistic din judeţul Caraş-Severin este primul lac artificial din România şi a fost una dintre destinaţiile preferate ale regelui Ferdinand I al României.

Lângă Anina, un oraş minier care s-a dezvoltat în jurul exploatărilor de huilă există unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. Buhui, spun localnicii, a fost multă vreme una dintre destinaţiile preferate ale regelui Ferdinand I al României.

Regele Ferdinand I a venit la lacul Buhui cu regina Maria și cu prințesa Ileana în 1926 pentru a vizita mina Anina. Pe atunci mina se numea Ferdinand. Atunci au venit şi la lacul Buhui. Au zis că stau jumătate de oră şi au stat mai mult. 

Deşi nu există o statistică oficială, localnicii spun că din vremea regelui Ferdinand I al României şi până în prezent, la Buhui ar fi ajuns peste un milion de turişti. Unii vin pentru plimbările cu barca, alţii vor să audă poveştile cu şerpi, porci mistreţi sau vulpi care se împrietenesc cu oamenii.

Lacului Anina i se mai spune „mica Veneție a Banatului” pentru că foarte mulţi copii învaţă să vâslească aici.

Până în urmă cu un secol, zona Buhui era teritoriul animalelor sălbatice. Între timp, omul şi-a făcut tot mai mult simţită prezenţa şi vietăţile pădurii au fost nevoite să se adapteze.

De asemenea, apa din lacul Buhui este una dintre cele mai curate din ţară. Aşa că nu trebuie să mire pe nimeni că localnicii beau apă, direct din lac.

Zona este vizitată atât vara, cât şi iarna. Mai ales după ce localnicii au început să povesteasca vizitatorilor despre „ineditul" lacului Buhui, în sezonul rece.

Iarna este lacul îngheţat, alb totul.  Înainte chiar se lua gheaţa de pe lac. Se tăia cu joagărul şi o aduceau în oraş. Pentru că pe vremuri nu erau frgiderele şi atunci duceau gheaţa pentru îngheţată, bere, sucuri, pentru tot ce aveau ei nevoie.

Turiştii care vor să petreacă mai mult timp în zonă pot dormi la Cabana Buhui, din vecinătatea lacului. Unitatea de cazare este ocupată aproape în fiecare weekend. O noapte petrecută la cabana administrată de reprezentanţii Ocolului Silvic Anina costă 60 de lei, de vineri până duminică şi 40 de lei, în restul săptămânii.

În zona Lacului Buhui cei mai curioşi turişti au ocazia să întâlnească vietăţi care, la prima vedere par periculoase. 

La mai puţin de trei kilometri de Buhui, pe traseul dintre lac şi oraşul Anina, turiştii pot petrece timpul liber într-o mică grădină zoologică. Ideea i-a venit unui locanic, care are grijă de un cerb, o ciută, câţiva porci mistreţi şi cai din rasa mustang. Şi tot aici, turiştii pot face silvoterapie. Adică drumeţii pe jos sau cu bicicleta prin pădurile de conifere şi foioase, despre care localnicii au doar cuvinte de laudă.