Sari la conținut

Legenda din jurul Cascadei Miresei

Vă invităm în munţii Apuseni, vom vizita două obiective turistice mai puţin cunoscute, dar de o frumuseţe rară. Este vorba despre Cascada Miresei şi despre Dealul cu melci. Ambele sunt pe teritoriul comunei Vidra, şi sunt şi foarte aproape una de cealaltă. E o drumeţie pe care o poate face oricine, indiferent de vârstă şi de condiţia fizică.

Cascada Miresei este o rezervaţie peisagistică ce se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare. Spectaculoasa cascadă are o cădere de apă de aproximativ 18 m.

Ne aflăm în unul din cele mai spectaculoase locuri de pe Valea Ariţului mic, un loc care are trei denumiri, depinde din ce direcţie venim. Dacă venim din Dolj avem denumirea de Cascada de la Vidra, dacă coborâm din negura istoriei i se spune Cascada Miresei sau pe moţeşte spus Cascada Pişoaia”, afirmă Cristi Vârciu .

Cascada e străjuită de trei bolovani gigantici, sculptaţi de trecerea timpului. Legenda spune că pietrele uriaşe sunt lacrimile miresei lui Avram Iancu.

Iată ce părere au turiștii:

Suntem pentru prima oară şi nu mă aşteptam să fie aşa frumos.

Impresionant, frumos! Merită venit.

Este impresionant dat fiind faptul că am văzut chiar şi Niagara. Iată că şi noi, poporul românesc, avem frumuseţi pe care trebuie să vină toată lumea să le vadă.

La 500 de metri de cascadă, chiar pe marginea drumului, se ridică Dealul cu melci. Rezervaţia este un unicat geologic, fiind, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase depozite fosilifere din Transilvania. Cochilii de melci vechi de peste 50 de milioane de ani arată că-n aceste locuri există, în ere demult apuse, o mare.

„Dealul cu melci se află într-o rezervaţie geologică unde cu 50-80 de milioane de ani în urmă se afla o mare pe nume Tetis. Aici se pot observa cochiliile melcilor care au trăit în acea mare caldă, iar în zbuciumul geologic stânca a fost împinsă la suprafaţă”, spune Cristi Vârciu, ghid.

Aria protejată are 4 hectare şi jumătate. În zonă există o mulţime de cabane şi pensiuni în care turiştii se pot caza la preţuri pentru orice buzunar. La cabana aflată în imediata apropiere a cascadei, preţul de cazare este de 30 lei de persoană pe noapte. La pensiune, preţurile sunt puţin mai mari, dar aici turiştii pot degusta preparate tradiţionale specifice Ţării Moţilor.

„Friptua moţească, ciorbele moţeşti...ciorba de cartofi care se face la noi şi este apreciată. Există şi o păstrăvărie unde este peşte foarte bun, crescut în apă de Arieş, apă de munte. Preţurile variază în funcţie de sezon. Încep de la 100, 120 lei, depinde de camerele care le oferim”, spune Claudia Pogan, administrator pensiune.

Ca să ajungeţi în inima Ţării Moţilor, din Turda luaţi-o pe Drumul Naţional 75. Dacă veniţi dinspre Alba Iulia, urmaţi Drumul Naţional 74.