Sari la conținut

Video. Cum se fac figurinele de ciocolată

Farmecul Sărbătorilor nu ar fi acelaşi fără dulciurile pe care Moş Crăciun le aduce mereu copiilor cuminţi. La fabrica de ciocolată din Cisnădie, 15 angajaţi lucrează fără odihnă. Nimic nu se produce industrial. Figurinele din ciocolată sunt pictate manual. Ciocolata folosită este exclusivistă, provine de la producători de renume din Belgia și Franța și nu conține zahăr sau aditivi.

Ciocolata cu care se pictează figurinele este menținută la o temperatură constantă de 33 de grade.

După ce forma a fost pictată, se toarnă ciocolată brută, în matriță.

Diferența de temperatura face ca ciocolata să se întărească exact în forma dorită.

Cei cincisprezece angajați de la fabrica din Sibiu, au grijă ca totul să fie perfect înainte de Crăciun. Fondatorul fabricii, pregătit la şcoala maeştrilor ciocolatieri belgieni, supervizează activitatea, cu mare atenţie la fiecare detaliu.

În sezonul acesta am avut o surpriză foarte plăcută, cerințele au fost din ce în ce mai mari și probabil clienții, aflând despre noi, au început să comande figurine din ce în ce mai mari”, afirmă Florin Bălan, ciocolatier.

Pentru că se lucrează pe comenzi speciale, și excentricitățile sunt permise.

Figurinele prelucrate aici se vând cu prețuri începând de la 1 euro, pralinele mai mici, până la 300 de euro, figurinele mari și care conțin și foiță din aur.

Şi în fabrica de dulciuri orientale din Medgidia e forfotă în ajun de Crăciun. Rahat turcesc, halviță cu arahide sau nuga, toate vor ajunge pe mesele românilor de sărbători.

În preajma sărbătorilor, Kurabyie, o prăjitură, asemănătoare cu fursecurile, sunt la mare căutare.

„Au fost proaspăt scoase din cuptor, le dăm prin zahăr pudră, le așezăm în cutii și urmeză ambalarea”, afirmă Doinița Paraschiv, patiser.

Aceste fursecuri sunt servite la ocazii speciale.

„Este supranumit și prăjitura miresei. La noi acest produs este folosit în momentul în care viitorul ginere vrea să își trimită la pețit rudele la fată, face o tipsie mare cu kurabiye și deasupra pune cadourile”, spune Feuzi Ismail, director.

Extrem de căutată este și halvița cu arahide.

Se prepară siropul din zahăr și glucoză, se adaugă acidul la un moment dat, se tablează foarte bine până când ajunge ca o perlă”, afirmă Viorica Boitoș, patiser.

Nimic însă nu întrece rahatul turcesc, care ia naștere în niște cazane uriașe. 8 ore este fiartă compoziția, se pun aromele iar apoi este lăsată să se răcească pe tăvi din lemn. În această perioadă se produc câte 4 tone pe zi.

„Care este atmosfera aici înainte de sărbători? Cam aglomerată. Ce se caută? În special rahatul. Toată lumea face cozonaci, face cornulețe”, spune Elena Apetre, patiser.

Delicatesele de la fabrica de dulciuri orientale din Medgidia ajung șI Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Germania și cel mai departe în Canada.