Cel mai cald martie înregistrat vreodată. Ultimele 10 luni au avut recorduri de temperatură. În Europa a fost mai cald decât în Sahara

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-04-09 100422
Foto: Ventusky

Lumea a trecut prin cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, încununând o serie de 10 luni în care fiecare lună a stabilit un nou record de temperatură, a anunțat marți serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Fiecare dintre ultimele 10 luni s-a clasat ca fiind cea mai caldă lună înregistrată vreodată în lume, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți, a precizat Copernicus Climate Change Service (C3S) al UE într-un buletin lunar.

De asemenea, cele 12 luni care s-au încheiat cu luna martie s-au clasat ca fiind cea mai fierbinte perioadă de 12 luni înregistrată vreodată pe planetă, a precizat C3S. În perioada aprilie 2023 - martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

„Tendința pe termen lung cu recorduri excepționale este cea care ne îngrijorează foarte mult”, a declarat pentru Reuters directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

„Văzând astfel de recorduri - lună de lună - ne arată cu adevărat că clima noastră se schimbă, se schimbă rapid”, a adăugat ea.

Setul de date al C3S datează din 1940 iar oamenii de știință le-au verificat cu alte date pentru a confirma că luna trecută a fost cel mai cald martie de la perioada preindustrială până în prezent.

Deja, anul 2023 a fost cel mai fierbinte an al planetei în înregistrările globale care datează din 1850.

Vremea extremă și temperaturile excepționale au făcut ravagii în acest an.

Seceta provocată de schimbările climatice în regiunea pădurii amazoniene a declanșat un număr record de incendii de vegetație în Venezuela în perioada ianuarie-martie, în timp ce seceta din Africa de Sud a distrus recoltele și a lăsat milioane de oameni să se confrunte cu foametea.

Cercetătorii care studiază viața marină au avertizat, de asemenea, luna trecută, că în emisfera sudică este posibil să aibă loc un fenomen de albire în masă a coralilor, cauzat de încălzirea apelor, care ar putea fi cel mai grav din istoria planetei.

Cauza principală a căldurii excepționale este reprezentată de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om, a precizat C3S. Alți factori care împing temperaturile în sus includ El Nino, fenomenul meteorologic care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.

El Nino a atins punctul maxim în decembrie-ianuarie și acum slăbește, ceea ce ar putea contribui la întreruperea perioadei de caniculă spre sfârșitul anului.

Dar, în ciuda faptului că El Nino s-a atenuat în martie, temperatura medie a suprafeței mării la nivel mondial a atins un nivel record pentru orice lună înregistrată, iar temperaturile aerului de deasupra au rămas neobișnuit de ridicate, potrivit C3S.

„Principalul motor al încălzirii este reprezentat de emisiile de combustibili fosili”, a declarat Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham de la Imperial College din Londra.

Incapacitatea de a reduce aceste emisii va continua să conducă la încălzirea planetei, ceea ce va duce la secete mai intense, incendii, canicule și ploi abundente, a spus Otto.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În Europa Centrală s-au înregistrat, în după-amiaza zilei de luni, temperaturi mai mari decât în Sahara egipteană. Europa Centrală se confruntă cu temperaturi excepțional de ridicate, care bat recorduri, potrivit site-ului specializat Ventusky.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri