Cod roșu de caniculă. România se topește, temperaturile continuă să crească, vor fi 42 de grade Celsius

Data actualizării: Data publicării:
cod rosu canicula romania
Temperaturile vor crește în zilele următoare până la 42 de grade Celsius, avertizează meteorologii, care au emis mai multe avertizări cod roșu, portocaliu și galben pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat. FOTO: Facebook Estimări meteo pe termen scurt si mediu

Temperaturile vor crește în zilele următoare până la 42 de grade Celsius, avertizează meteorologii, care au emis mai multe avertizări cod roșu, portocaliu și galben pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

De asemenea, meteorologii au emis o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, de azi de la ora 22.00 până marți la ora 10.00.  În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină. Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie) în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar miercuri seara și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) în special în sud și est.

Azi este în vigoare un cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat. Valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 23 de grade.

Pentru marți, meteorologii au emis un cod roșu de temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Tot pentru marți, meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă pentru sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și vestul Dobrogei unde se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. De asemenea, în Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, pentru aceste zone fiind emis pentru marți un cod galben.

Un cod roșu de temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat va viza miercuri județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București. Aici se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei va fi cod portocaliu de caniculă și se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri