Cupole de căldură deasupra marilor orașe. Meteorolog: „Vedem asta și în jurul Bucureștiului”

Data actualizării: Data publicării:
mai multe persoane se racoresc la fantani
Val de căldură în Capitală. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Meteorologii anunță al doilea val de caniculă din această vară: vor fi 36 de grade Celsius la umbră. Nu vor lispi nici perioadele cu ploi torențiale însoțite de vijelii și grindină. 13 județe sunt acum sub cod galben. Între timp, în SUA și Mexic a apărut așa-numita cupolă de căldură, cu temperaturi greu de suportat, care s-au apropiat de 50 de grade Celsius în unele zone. Florinela Georgescu, director executiv ANM, a explicat la Digi24 cum apare acest fenomen și cât de probabil este să-l vedem și în Europa în această vară.

„Într-adevăr, continuăm cu o perioadă destul de lungă deja cu instabilitate atmosferică. Pe de altă parte, luna mai, iunie, și prima parte a lunii iulie reprezintă perioada din an în care de regulă plouă cel mai mult. Poate o deosebire față de anii trecuți, cum spuneam, această perioadă acum destul de îndelungată. Continuăm cu avertizările vizând instabilitatea atmosferică în această seară. Carpații Orientali, partea de sud a Moldovei, Dobrogea sunt zonele cele mai vizate”, a spus meteorologul.

„Mâine, în cursul zilei, din nou zonele montane și de mâine seară așteptăm un nou interval cu ploi abundente care să acopere mare parte a țării,  miercuri, joi poate și vineri, iar pe weekend tot așa, cu reprize de instabilitate, dar sperăm pe arii ceva mai restrânse. În același timp, avem temperaturi din ce în ce mai ridicate pe partea de sud-est a teritoriului, unde disconfortul termic va fi accentuat”, a adăugat Georgescu.

Meteorologul a vorbit și despre cupolele de căldură, fenomen care se produce în prezent pe continentul american.

„Ce se întâmplă în Europa are un mecanism puțin diferit față de ce se întâmplă deasupra continentelor americane. Aș spune că ceea ce se petrece deja în America Latină și în partea de sud a Statelor Unite poate fi considerat o consecință a reactivării El Nino. Știm că atunci când apele Oceanului Pacific tropical sunt mai calde decât normal, tendința este ca în unele zone ale planetei temperaturile să fie excedentare, de asemenea precipitațiile excedentare în unele țări și din contră, lipsă de precipitații în altele. Deci are o influență mai directă asupra celor regiuni, pe când Europa e departe de acest fenomen și influența e mai puțin accentuată”, a explicat ea.

„Însă ceea ce este de interes pentru noi este că în contextul schimbărilor climatice valurile de căldură au tendința de a fi mai frecvente și cu apariție tot mai timpurie. Poate din acest punct de vedere Europa a fost puțin mai ferită față de anul trecut”, a adăugat Georgesccu.

„Prin dom de căldură înțelegem o masă de aer foarte cald care se extinde de la nivelul solului până la înălțimi considerabile, clar sub influența temperaturii în creștere a apelor Oceanului Pacific tropical”, a mai spus ea.

„Marile orașe categoric influențează evoluția regimului temperaturilor, de regulă în perioadele cu caniculă în orașele mari diferența de temperatură între noapte și zi este una mai puțin marcantă, deci efectul este mult mai greu de suportat.

Trebuie să urmărim cu atenție cum această cupolă de căldură accentuată deasupra orașelor mari influențează și regimul precipitațiilor, pentru că în funcție de perioada din zi în care sistemele noroase se apropie de orașul respectiv, ploile pot fi mai intense sau din contră, se pot stinge. Vedem asta și în jurul Bucureștiului”, a explicat meteorologul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri