Plouă la noi, e caniculă în nord. De ce s-a zăpăcit vremea

Data publicării:
simona capsuna

Am trecut de jumătatea verii şi vremea continuă să fie instabilă, cu ploi mai multe decât este normal şi cu temperaturi ponderate. Vremea este ieşită din comun nu doar la noi, ci şi în mare parte a Europei. Și în timp ce noi şi vecinii noștri ne confruntăm cu vremea instabilă, în nordul continentului sunt avertizări de arşiţă. Iată care este explicația:

La noi, ultima decadă a lunii iulie va începe tot cu vreme instabilă. Joi la ora 14:00, ploile erau cantonate în jumătatea de est a țării și erau sub cod galben mai multe localități, fiind și risc de inundații. În zilele următoare meteorologii se așteaptă să persiste acest risc, mai ales că în ultima vreme a plouat mai mult decât ar fi fost normal. Vremea va rămâne instabilă și ploile se vor muta, practic, de la o regiune la alta. Vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și chiar grindină în majoritatea teritoriului. Cantitățile cele mai mari de apă vor fi la deal și la munte. Pragul de caniculă, de 35 de grade, nu se va atinge în România nici în zilele următoare, deși suntem în luna denumită popular „Cuptor”. Maximele vor atinge 32-33 de grade și doar în Lunca Dunării.

Distribuția maselor de aer, la nivelul înregii emisfere nordice, este cea care ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în acest moment pe continentul european și nu numai, spune meteorologul Simona Căpșună. În Asia este cantonată o masă de aer foarte stabilă, un centru baric de presiune ridicată, un anticiclon, cum îi spun meteorologii. Acesta are o rotație în sensul acelor de ceasornic și ajută temperaturile foarte ridicate de la latitudini medii să urce către regiunile nordice, aproape de Cercul Polar.

În egală măsură, un alt centru baric de presiune ridicată se află în Oceanul Atlantic, iar cele două forțează practic toate furtunile care se formează în Marea Mediterană să rămână blocate și să influențeze țările din aceste zone. Or, este ceva complet neobișnuit, pentru că țările mediteraneene se află practic în jumătatea uscată a anului, dar au parte de foarte multe precipitații, la fel ca la noi.

Din acest motiv avem o vreme complet anormală, cu temperaturi ridicate pe partea de nord a continentului (peste 30 de grade Celsius), în timp ce în sud sunt foarte multe ploi.

Această situație va persista și în zilele următoare. Un fenomen similar s-a petrecut și la sfârșitul lunii iunie, cu recorduri de temperatură în Marea Britanie, dar și situația specială a aisbergului de 6 km pătrați care s-a desprins din partea de vest a Groenlandei. E o situație care reflectă și schimbarea climatică, spune Simona Căpșună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri