VIDEO. Norul de praf saharian a ajuns și în România. Care sunt pericolele acestui fenomen neobișnuit

Data actualizării: Data publicării:
praf sahara

Norul de prah saharian care a acoperit ieri Italia și Ungaria a ajuns și în România. La Oradea, mașinile oamenilor au fost acoperite de o peliculă fină de praf, în timp ce la Timiș ploaia a lăsat urme de noroi roșiatic pe mașini și pe ferestrele locuințelor.

Condițiile atmosferice, vântul și presiunea scăzută din Marea Mediterană și din Nordul Africii au favorizat deplsarea acestei mase de aer cald, încărcată cu praf saharian. În Italia, cerul a căpătat o nuanță roșiatică, iar în munții Alpi zăpada s-a colorat într-o culoare subtilă de roz și portocaliu.

Fenomenul se va resimţi mai tare în cursul zilei de marţi, când concentraţia particulelor de praf şi nisip saharian va creşte în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăţa atmosfera, relatează Ebihoreanul.

Deocamdată, reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului spun că nu sunt motive de îngrijorare, întrucât calitatea aerului se situează în parametri normali. Dar, dacă această concentrație de particule de praf din aer va depăși limitele admise, fenomenul le poate cauza probleme în special astmaticilor sau celor care suferă de alte afecțiuni respiratorii ori pulmonare. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri