Cum va modela Inteligența Artificială viitorul forței de muncă? Cea mai mare provocare a timpurilor noastre

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Deputatul PNL Alexandru Muraru vorbește la Conferința ,,Comunismul romanesc”, la Palatul Victoria din București, pe 24 noiembrie 2022.
Alexandru Muraru, șeful PNL Iași Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Recent, peste 200 de artiști, inclusiv nume sonore precum Billie Eilish, Nicki Minaj, Jon Bon Jovi, Katy Perry și Stevie Wonder, au semnat o scrisoare deschisă1, subliniind nevoia de protecție împotriva "utilizării abuzive a IA" în industria muzicală. Ei recunosc potențialul enorm al IA de a avansa creativitatea umană, dar avertizează asupra riscurilor pe care companiile le prezintă, folosind lucrările originale pentru a antrena modele de inteligență artificială, cu posibilitatea de a înlocui complet muzicienii umani.

Paralel cu preocupările din industria muzicală, sectoarele tehnologiei se confruntă cu realități similare alarmante. Giganții tehnologici ca Cisco, Google, Microsoft și IBM au demarat inițiative2 pentru a combate pierderile de locuri de muncă generate de IA.

De asemenea, un sondaj McKinsey3 arată că 25% dintre profesioniștii din afaceri anticipează concedieri legate de IA.

Impactul IA asupra economiei și pieței muncii

Inteligența artificială (IA) reprezintă fără îndoială viitorul, având capacitatea de a remodela fundamental atât economia globală, cât și piața muncii. Într-o lume unde 35% dintre afaceri au adoptat deja IA, și se estimează că aceasta va adăuga 15.7 trilioane4 de dolari economiei globale până în 2030, potențialul de creștere și inovare pare nelimitat. Exemplul Netflix, economisind 1 miliard de dolari prin machine learning, ilustrează clar avantajele competitive pe care IA le oferă.5

În ciuda temerilor privind automatizarea și pierderea locurilor de muncă, previziunile sunt surprinzător de optimiste. Se estimează că IA va elimina 85 de milioane de locuri de muncă 6până în 2025, dar va crea și 97 de milioane de noi roluri, oferind un câștig net de 12 milioane de locuri de muncă. Acesta este un indiciu clar că IA nu doar că înlocuiește muncile existente, ci și generează noi oportunități.

În fața acestor transformări, industria creativă și sectorul tehnologic se confruntă cu provocări similare: cum să protejeze drepturile creatorilor și cum să se adapteze la schimbările aduse de IA. Legislația actuală, necesită actualizări pentru a ține pasul cu dezvoltarea rapidă a IA și pentru a preveni utilizarea sa iresponsabilă. Exemplul statului Tennessee, care a adoptat Legea ELVIS 7pentru a proteja muzicienii de clonarea vocală prin IA, oferă un model posibil de urmat.

Pe de altă parte, inițiativele gigantilor tehnologici de a combate pierderile de locuri de muncă prin crearea Consorțiului AI-Enabled ICT Workforce subliniază recunoașterea nevoii de adaptare și de formare în domeniul IA. Cu toate acestea, îngrijorările legate de eficacitatea acestor măsuri și de cererea reală pentru locuri de muncă legate de IA rămân.

Rolul Parlamentului European si Parlamentului Romaniei

Nu e doar muzica sau industria tech. La fel stau lucrurile și în joburile noastre, unde computerele și roboții devin din ce în ce mai deștepți, luând locul oamenilor în anumite task-uri.

Pentru mulți dintre noi, tehnologia asta nouă poate părea un pic înfricoșătoare. E ca și cum ai avea un coleg de muncă robot, care nu obosește niciodată și nu greșește. Și atunci, ce se întâmplă cu noi, oamenii? Aici intervine rolul meu și al colegilor mei din Parlamentul României si Parlamentul European. Trebuie să ne gândim cum facem să ne asigurăm că nimeni nu rămâne în urmă în această cursă tehnologică.

Vreau să vă spun că nu e totul negru. IA poate aduce și o grămadă de lucruri bune, cum ar fi joburi noi în domenii pe care nici nu le imaginăm acum. Dar, pentru a ajunge acolo, trebuie să lucrăm împreună să creăm reguli ale jocului. Reguli care să ne protejeze joburile, să ne asigure că suntem plătiți corect pentru munca noastră și că nimeni nu ne fură ideile sau creațiile.

Jon Stewart8, cu umorul său caracteristic, a abordat intr-o emisiune recenta tema revoluției inteligenței artificiale și a promisiunilor sale strălucite.

Culmea ironiei, în timp ce noi ne zbatem să ne păstrăm relevanța într-o lume tot mai automatizată, ne sunt prezentate perspective "optimiste" despre cum ne va "elibera" IA pentru a ne bucura de mai mult timp liber - un timp liber nespecificat, desigur, care ar putea fi plin de explorarea pasiunilor sau, mai probabil, de îngrijorarea cum să ne plătim facturile fără un loc de muncă.


1 https://www.bbc.com/news/technology-68717863

2 https://newsroom.ibm.com/2024-04-04-Leading-Companies-Launch-Consortium-to-Address-AIs-Impact-on-the-Technology-Workforce

3https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Featured%20Insights/Artificial%20Intelligence/Global%20AI%20Survey%20AI%20proves%20its%20worth%20but%20few%20scale%20impact/Global-AI-Survey-AI-proves-its-worth-but-few-scale-impact.ashx

4 https://www.pwc.com/gx/en/issues/data-and-analytics/publications/artificial-intelligence-study.html

5 https://www.factspan.com/blogs/how-netflix-save-1-billion-a-year-with-ai/

6 https://www.yahoo.com/tech/report-says-ai-could-potentially-203330619.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAFdIKM6E5AaAJZX7yI8HfpsyHu0YTVZjqDpubxcEQqNZFsQE9bpimcpmbYYKjDL9QjeItFaOW8KSenQ8hK6-HpOmD2mxQeQV2h6mIC3r5rf0WE4uEzgLZ2AsRSs0RoIygQp2srA9zPUEki9htg1OhGcPgByZMPXQMC4N9Jlw65J0

7 https://www.reuters.com/legal/tennessee-becomes-first-us-state-with-law-protecting-musicians-ai-2024-03-21/

8 https://www.youtube.com/watch?v=20TAkcy3aBY

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...