Editorial De ce sunt mulți români săraci dacă România e o țară bogată?

Data publicării:
Radu Miruță
Radu Miruță
Deputat USR
Radu Miruță, deputat USR - inginer software și rețele de telecomuncații cu doctorat în rețele IP cu procesare bazată pe conținut. Autor a 14 lucrări științifice susținute și publicate internațional. Din 2020, deputat în Parlamentul României, Comisia de Industrii și Servicii și Comisia de Tehnologia Informației. Înainte de a fi deputat a lucrat în mediul privat proiectând rețele inteligente pentru operatorii de Internet și telefonie mobila din Europa-Asia.
radu miruta usr
Radu Miruță, deputat USR. Foto: Arhivă personală

Aceasta este una dintre dilemele pe care le aud des în jurul meu. Cum, Doamne, iartă-mă, avem atâta sărăcie într-o țară care are toate resursele să o ducă superbine? Și, de fiecare dată, dau același răspuns: pentru că e condusă, de cele mai multe ori, prost. Și la nivel central, și la nivel local.

Dar să nu discutăm generalități. Să trecem la chestiuni punctuale.

Se discută mult în aceste zile despre aurul de la Roșia Montana, acel aur pe care Guvernul PSD își dorea să-l ia pe nimic printr-o afacere sulfuroasă, care otrăvea o bucată de România. Noi rămâneam cu aerul și cu apa otrăvite și, după cum arată și un raport al Academiei Române, primeam prea puțin la schimb. Dar până stabilim ce va face de acum încolo România pentru Roșia Montană, să ne uităm la o altă resursă uriașă pe care o avem.

În 2024, noul aur este altul.

Noul aur este grafenul, care se obține prin exfolierea grafitului. Este o resursă atât de importantă pentru toată planeta încât în 2010 s-a acordat un premiu Nobel pentru obținerea acestui material care revoluționează felul în care ne trăim sau ne-am putea trăi viața. Ghiciți ce țară credeți că are resurse importante din acest material? Ați ghicit! România. La Baia de Fier, în județul Gorj, este singurul loc din România și printre puținele locuri din lume unde există acest aur al secolului XXI.

Grafenul este cel mai bun conductor electric din lume.

• Este cel mai bun conductor de căldură, disipând rapid supraîncălzirea în diverse segmente industriale;
• Este mai rezistent decât diamantul și foarte ușor, fiind noul material revoluționar în industria aerospațială;
• 2 grame de grafen acoperă o suprafață echivalentă unui teren de fotbal.
• Sparge actuala barieră de limitare tehnologică a microprocesoarelor, electronii săi se deplasează cu cea mai mică rezistență prin structura acestui material, permițându-se astfel tranzistorilor să funcționeze la frecvențe de tetrahertzi.
• Grafenul crește cu 30% eficiența panourilor fotovoltaice.
• Permite o creștere a capacității de stocare în baterii cu 45% și un ciclu complet de încărcare de 15 minute. Practic, întreaga industrie de vehicule electrice intră într-o nouă eră, având în vedere creșterea distanței de deplasare a mașinii și a timpului mult mai scurt de încărcare.
• Este mineralul minune, panaceul care ridică barierele tehnologice în cele mai moderne și importante industrii: microelectronică, energetică, aerospațială. Noi îl avem în România, alții nu-l au în țara lor, dar industria de acolo îl caută însetată.

În anii 2000, la Baia de Fier se exploatau 40.000 de tone de grafit anual. Astăzi, în 2024, liderul exploatării de grafit în Europa este Norvegia, care procesează 10.000 de tone de grafit anual. Deci, de patru ori mai mult se poate face în România. Ba, mai mult, grafitul nostru are o calitate fantastică, are o puritate 98%.

De trei ani, de când sunt parlamentar, pe toate căile posibile am cerut Guvernului României să pornească exploatarea de grafit de la Baia de Fier. Mai cer încă o dată celor cu putere de decizie să facă bine și pentru România. Piața de grafen a crescut de 10 ori în ultimii șase ani, iar valoarea acestei resurse în aceste momente este la un maxim istoric, dată fiind noua descoperire a grafenului. Când mina de grafit de la Baia de Fier a fost închisă în anii 2000, grafitul era utilizat într-un proces ineficient de ungere a matrițelor în care se turna fierul topit. Acum, acest grafit împinge tehnologiile de vârf în noi zone de dezvoltare.

Când USR a fost în guvern, alături de colegul meu ministrul Claudiu Năsui am inițiat procesul de punere în valoare a grafitului de la Baia de Fier, cu ordin de ministru emis și proces de exploatare demarat. Însă, din nou, ce coincidență, date fiind afacerile pe filiera PSD Neamț, spune presa citând din documente publice, cu acel Ionel Arsene care acum este fugit din țară ca să scape de o condamnare, exploatarea grafitului de la Baia de Fier a fost blocată.

Ceea ce nu-și dorește PSD să se întâmple este ca acest grafit să fie expus la adevărata valoare. Rețeta PSD este aceeași pentru toate județele sărace din Oltenia: lăsăm în paragină, aducem un evaluator prieten care spune că fiarele ruginite nu valorează mare lucru și un prieten de partid vine să preia pe nimic. Așa se ține un județ captiv.

Dar valoarea acestui grafit strălucește atât de tare încât putem avea în Gorj și exploatarea grafitului, dar și o fabrică de baterii de ultimă generație care să crească autonomia actuală a mașinilor electrice. Avem și grafitul, avem și specialiști în zona de minerit, care acum exploatează cărbunele pus de PSD-PNL pe un calendar de închidere. Nu ar mai rămâne nimeni fără serviciu și cu priceperea celor din minerit se poate pune rapid pe picioare exploatarea noului mineral minune. Vă dați seama cum s-ar resuscita întreaga zonă, câte ar avea de câștigat România? Ca deputat de Gorj, am făcut și fac în continuare demersuri ca lucrurile să se miște.

România merită conducători cu minte, bun-simț și cu viziune. Gorjul trebuie să scape de captivitatea politicului ca să poată crește economic. Ne vom lupta pentru ca acest lucru să se întâmple, pentru că atât de mult strălucește acest grafit de la Baia de Fier încât el își va găsi adevărata punere în valoare, chiar împotriva intereselor celor de la PSD, care țin blocat acest proiect. Parlamentarii PSD de Gorj, Consiliul Județean, miniștrii PSD dau târcoale acestui grafit cu un singur scop: să obțină un document care să spună că nu valorează nimic, pentru ca niște oameni apropiați de PSD să poată lua aceste resurse pe nimic.

Datoria noastră este să facem tot ce putem pentru ca grafitul din Gorj să fie folosit la adevărata valoare, la prețul corect. Un kilogram de grafen costă acum 200.000 de euro, iar în ultimii cinci ani piața de grafen din lume a crescut de 10 ori. Ne vindem țara dacă exploatăm grafitul? NU! Țara se vinde când grafitul se dă pe nimic unora care vor să se îmbogățească peste noapte, fără a fi obligați să îi aducă plus valoare în zona din care a fost scos. Ne sabotăm țara atunci când nu avem viziune să valorificăm o resursă care acum are cea mai mare valoare din toate timpurile, la începutul unei noi ere tehnologice și industriale.

România este o țară bogată, care are nevoie de lideri politici serioși, cu viziune, care să îi facă și pe cetățenii ei la fel de îndestulați cum este țara!

Partenerii noștri