Editorial Este absolut vital ca cetățenii să poată avea acces la ce au nevoie, când au nevoie

Data actualizării: Data publicării:
Adina Valean
Adina Valean
Comisar european
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Adina Vălean este comisar european pentru Transporturi.
adina valean cu ochelari gesticuleaza
Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Foto: Profimedia Images

Lumea întreagă se luptă acum să prevină răspândirea coronavirus și să mențină oamenii sănătoși. Prioritatea mea, în funcția de comisar pentru transporturi, este să mențin fluxurile de aprovizionare. Și asta e esențial, dacă vrem ca oamenii să fie sănătoși. De la București la Bilbao și din Copenhaga în Cork, este absolut vital ca cetățenii să poată avea acces la ce au nevoie, când au nevoie. Restricțiile de mobilitate pot spori frica, iar frica este aliatul pandemiei.

În ultima perioadă, am văzut cozi mari de trafic la granițele noastre interne. Chiar în acest weekend, au fost probleme în Ungaria, la granița cu România. În Austria, cozile la punctul de frontieră de la Nickelsdorf s-au lungit din nou sâmbătă, până la 40 de kilometri. Blocajele se pare că au fost din pricina închiderii graniței Ungaria-Serbia.

Aceste aglomerări de mașini și camioane întârzie livrarea de produse esențiale, dar sunt și un stres pentru șoferii care, alături de alți muncitori în transporturi, sunt eroi pentru mine, în aceste zile.

Și mai e un aspect de precizat: aglomerația de la granițe și puncte de control poate contribui chiar la răspândirea virusului. Deși în unele cazuri, discuțiile bilaterale avute cu miniștrii din statele membre au restabilit bunul mers al traficului, avem nevoie de o abordare comună la problemă, mai ales că noi restricții la frontiere sunt introduse în Europa.

Răspunsul meu, al Comisiei Europene, a fost să cerem statelor membre să numească, fără întârziere, puncte de trecere pe rețeaua unificată de transport a Europei (TEN-T), ca fiind culoare cu undă verde.

Aceste culoare cu undă verde, Green Lanes, ar trebui să fie deschise tuturor vehiculelor care transportă bunuri, fie esențiale sau nu. Timpii de așteptare nu trebuie să depășească 15 minute, iar verificările trebuie făcute astfel încât șoferul să nu fie nevoit să-și părăsească mașina.

Culoarele cu undă verde sunt o măsură practică pentru a preveni o criză a lanțurilor de alimentare cu bunuri, criză de care cu siguranță nu avem nevoie în vremurile acestea, deja dificile.

M-am bucurat să văd că statele membre au îmbrățișat conceptul, arătând solidaritate și unitate. Nu trebuie să ne scape din vedere că Europa e una și suntem în asta unii lângă alții, deși acum « unii lângă alții » poate fi înspăimântător din cauza răspândirii coronavirus.

Dar să fim unii lângă alții e și o super putere – avem mecanismul de a conecta fiecare stat membru cu un altul.

Nu trebuie să-i uităm pe cei care fac lumea să se miște. Cei care lucrează în domeniul transporturilor sunt în prima linie a celor care luptă cu pandemia.

Pentru ei, recomandările noastre pentru culoarele cu undă verde le vor face munca mai puțin stresantă, le vor oferi mai multă predictibilitate și siguranță.

Am solicitat suspendarea restricțiilor de călătorie, a celor de viză sau carantina obligatorie pentru șoferi și am elaborat un set de reguli care includ limitarea contactului cu alții, prin rămânerea în cabină cât mai mult posibil, proceduri de încărcare și descărcare a mărfii.

De-a lungul istoriei, sistemul de transporturi a fost un motor al dezvoltării economice. Știm că vin timpuri grele și de aceea e esențial să ținem transporturile funcționale. Ele vor asigura continuitatea economică, odată ce lăsăm în urmă pandemia.

Istoria, de asemenea, ne învață că unele crize au dus la idei practice foarte bune. Cu asta în minte, voi face tot ce-mi stă în putință să menținem marfa în mișcare.

Nu e ușor, nici banal. Pe lângă că fluxul de mărfuri normal ne asigură stilul de viață cu care am fost obișnuiți, soluțiile pe care le introducem azi ar putea fi baza pentru inovațiile sau politicile de mâine. Să nu uităm că vremurile complicate, adesea, sunt cel mai bun profesor despre un viitor mai bun.

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...